Dubrovački pomorac
740

Hrvat koji je nestao prije 30 godina pronađen živ u Španiji

N. C.
Dubrovački pomorac Petar Marčinko (69) pronađen je u Španiji nakon 30 godina od njegovog nastanka.

Hrvatski mediji navode da je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska potvrdila pronalazak pomorcua koji se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba već punih 30 godina vodi kao nestrao, uz napomenu kako se još 1992. godine iskrcao s broda "Dubrovnik". Do iskrcaja je došlo u luci Gijon na obali Biskajskog zaljeva, ali se Marčinku nakon dolaska u pokrajinu Asturias gubi svaki trag.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske navedeno je kako je Marčinko pronađen putem međunarodne policijske saradnje, piše Jutarnji list.

Kako je navode iz policije, porodica je obavještena o Marčinkovu pronalasku i potvrdi identiteta te će on biti izbrisan iz evidencije nestalih osoba. Javnosti su kao i Marčinkovim sumještanima u Čepikućama još uvijek ostali skriveni motivi njegova odlaska i ostanka u Španjolskoj preko 30 godina bez da se javio svojima ili se pak poželio vratiti doma.

Petar Marčinko je rođen 7. oktobru 1953. godine u Dubrovačkom primorju, u mjestu Čepikuće koje se nalazi na putu od Slanoga ka Ravnom te nije ni puna 2 kilometra udaljeno od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Petar se 30 godina vodio kao nestala osoba
Petar se 30 godina vodio kao nestala osoba

Mještani Dubrovačkog primorja se sjećaju Marčinka za kojeg kažu da je bio srednji od trojice braće i da su svi bili pomorci koji su plovili na brodovima dubrovačke Atlantske plovidbe.

Također, ne zna se ni gdje je Petrov mlađi brat Stijepo, osim da se iskrcao negdje u Kanadi i da je još živ, dok je najstariji brat Ante dočekao penziju te umro na jugu Hrvatske. Postoji i četvrti, najmlađi brat Nikola, ali o njemu nema detaljnijih informacija.

Mještani Čepikuća iz kojeg je Petar, za hrvatske medije prisjetili su se kako su ratnih dana, a pojedni su pričali da se Petar iskrcao kako ne bi išao u rat, kao i da je bježao od kamatara, dok su neki čak uz njega spominjali i crni scenarij.

Inače, na području hrvatske Dubrovačko-neretvanske županije do danas su zabilježene 454 prijave nestalih hrvatskih i stranih državljana. Među njima je 17 osoba nestalih tokom Domovinskog rata, ali još uvijek nije pronađeno 57 osoba, za kojima se još traga. Među njima se tada nalazilo i ime Petra Marčinka.