|

Hrabri ribar spasio brodolomce

Hrabri ribar spasio brodolomce
0
F
FENA
23.1.2011. u 14:04
2
komentara
0

dijeljenja
Hrabri ribar spasio brodolomce
Iz olujnog mora nasred Jadrana, dvojicu članova posade i njihov brod spasio je noćas ribarski brod "Nebeski", čiji je zapovjednik Robert Mršić odlučio isploviti iz zaklona i priteći u pomoć 23 milje udaljenim brodolomcima.
U luci Komiža u koju je ribarica doteglila motornu jedrilicu „Nage Libre“, pružena je hitna pomoć Skiperu Hrvatu koji je povrijeđen i Belgijancu koji je u šoku, te je organiziran hitan prijevoz helikopterom u splitsku bolnicu, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru poziv u pomoć zaprimila je sinoć u 20,22 sati s jedrilice dužine 13,55 metara, američke zastave, koja je bila na putu iz marine Tribunj kod Šibenika prema Italiji. Na sredini Jadrana oko 23 nautičke milje južno od otoka Visa, pokvario joj se motor i zbog olujne bure se našla u pogibeljnoj situaciji.

Središnjica je zbog velike udaljenosti pozicije u akciju spašavanja uključila najbliže trgovačke i ribarske brodove i stupila u kontakt s ribarskim brodom „Nebeski“, luke upisa Rijeka, koji je u zaklonu kod otočića sv. Andrija čekao povoljno vrijeme da bi bacio mreže. Zapovjednik Robert Mršić, iako je bio 23 nautičke milje od mjesta pogibli, odlučio se usprkos olujnom vjetru i ogromnim valovima uključiti u akciju spašavanja. Nakon višesatne borbe s olujnim morem ribarica „ Nebeski“ se oko ponoći uspjela približiti jedrilici u nevolji te je uhvatiti u tegalj. Uz velike napore, doteglila je jedrilicu jutros oko 9,30 sati u luku Komiža na otoku Visu.

Skiper američke jedrilice Predrag Ambreković iz Zagreba zadobio je teže povrede prijeloma rebara prilikom pokušaja da osposobi motor na jedrilici, a Belgijanac Leenders Rudolf je u stanju šoka.

"Brodolomce je ispitala Ispostava Komiža i napravila zapisnik o pomorskoj nezgodi", kaže se u saopćenju glasnogovornice Marine Halužan.

U saopćenju se napominje i da je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci putem najnovijeg Sustava nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS), u blizini locirala strani trgovački brodovi „Meganisi“ i „CSK Grandeour“ kojima je uputila poziv da pomognu brodolomcima.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...