Runda 2
40

Hoti uporan: U Briselu očekujem konačni sporazum o tome da Srbija prizna Kosovo

A. D.
Avdullah Hoti
Avdullah Hoti
Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je da sutra u razgovorima sa vrhom EU i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje konačni sporazum o međusobnom priznanju Srbije i Kosova.

"Na osnovu obećanja koje smo dali na Samitu u Parizu 10. jula 2020 godine, kao i podrške koju smo dobili od predsjednika Macrona i kancelarke Merkel, u ponedjeljak u Briselu se sastajemo sa srbijanskom stranom kako bismo završili dijalog o konačnom sporazumu međusobno priznavanje i normalizacija odnosa između Kosova i Srbije", naveo je on na svom Facebook profilu.

Ističe da se sporazum postiže tek kad se zaključi međusobno priznanje dvije države.

"Neće biti srednjeg, djelimičnog ili kreativnog sporazuma koji problem ne riješava zauvijek. Postoji samo konačni sporazum o međusobnom priznanju, koji je sistematski i uključuje sva pitanja koja treba rješavati između dvije nezavisne zemlje na osnovu konvencija, standarda i međunarodne prakse regulisanja odnosa između dviju zemlje. Kosovo je i dalje opredijeljeno ka miru, stabilnosti, razvoju i euroatlantskim integracijama cijelog regiona", naveo je on.

Podsjetimo, kosovska strana je insistirala da u sporazumu koji je potpisan u Bijeloj kući stoji i član o međusobnom priznanju što je Vučić odbio. Zanimljivo je da je američka strana kao domaćin to bila stavila u nacrt sporazuma.