Regija
0

Holandija se protivi približavanju Srbije EU bez pune suradnje s Haagom

FENA
Maxime Verhagen
Maxime Verhagen
Holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen ponovio je u utorak svoje protivljenje približavanju Srbije Evropskoj uniji sve dok se ne postigne puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Ako želimo Srbiji dati evropsku perspektivu, a to je ono što ja želim, onda je neophodno da se to uradi u okviru kriterija koje je postavila Evropska unija prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Verhagen tokom susreta s novinarima.

Ove kriterije su formulirale 2006. zemlje članice EU-a, a kojima se traži potpuna suradnja Srbije s ICTY-em i predaja ratnih zločinaca - bjegunaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Što se mene tiče, Srbija može postati kandidat već sutra, ali ona mora ispuniti tražene kriterije", nastavio je Verhagen, dodavši da konačna odluka o potpisivanju takvoga sporazuma, koji se smatra prvim korakom ka priključenju, "zavisi od država članica Evropske unije".

"Znači, Srbija drži sve konce u rukama, ja potpisujem sutra ako ona zadovolji sve kriterije", precizirao je on. Međutim, činjenice su ako Holandija ne potpiše sporazum, on ne može biti zaključen, to je ustvari veto, a ja vas uvjeravam da ja neću potpisati", dodao je Verhagen, javio je AFP.

U svojim izvještajima, glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte, čiji se mandat završava krajem decembra, uvijek je naglašavala da nije imala punu suradnju u lovu na Karadžića i Mladića, koji su 1995. optuženi za genocid u Srebrenici.