Regija
0

Holandija nastavlja da traži punu suradnju Srbije s ICTY-em

FENA
Holandija se i dalje protivi ratifikaciji Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Evropskom unijom unatoč "napretku" Beograda u saradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), saopćio je u ponedjeljak zvaničan izvor.

Izvještaj koji je u petak predočio glavni tužitelj ICTY-a pred Vijećem sigurnosti UN-a govori o "pozitivnim pomacima", izjavio je Bart Rijs, glasnogovornik holandskog ministarstva vanjskih poslova.

"Međutim, glavni tužitelj je vrlo jasan da se ne radi o punoj suradnji Srbije s ICTY-em", rekao je on. "Ostaju još dva bjegunca, postoji zabrinutost u vezi sa zaštitom svjedoka i dostavljanjem dokumenata koja traži tribunal", nastavio je on.

"Najbolji dokaz punopravne suradnje bit će da Mladić budu izručen", rekao je Rijs.

S hapšenjem Radovana Karadžića 21. jula, nakon 13 godina bijega, "suradnja Srbije se znatno pobojšala s uredom glavnoga tužitelja", rekao je Serge Brammertz u New Yorku.

Međutim, on je također tražio hapšenje preostala dva bjegunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, javio je AFP.

Glavni tužitelj je tražio od srbijanskih vlasti da poboljšaju rad civilnih službi sigurnosti. "Ako se ti planovi provedu, ako se pojačaju obavještajne službe i pruži se neophodna politička podrška, ostali uspjesi neće izostati", ocijenio je glavni tužitelj.