Regija
0

Holandija insistira da Srbija u cjelosti surađuje s ICTY-em

FENA
Haag
Haag
Holandija je insistirala u srijedu na cjelovitoj suradnji Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao uvjetom za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije(EU).

"Holandija odlučno zadržava svoj stav da je puna suradnja s ICTY-em bitan uvjet da se krene naprijed. Ne možemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kada to nije slučaj", rekao je holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen tokom posjete slovenskog kolege Dimitrija Rupela.

Zbog odlučnog holandskog stava, Rupel, čija zemlja predsjedava EU, ocijenio je na konferenciji za štampu da bi EU mogla odgoditi potpisivanje sporazuma sa Srbijom, koji je Slovenija prvobitno predvidjela u januaru.

"Čak i ako ne potpišemo u januaru, možemo potpisati kasnije, kada se uoči da je postignuta puna ili bitna suradnja s ICTY", objasnio je Rupel.

Holandija i Belgija insistiraju na toj suradnji, dok bi ostale zemlje članice EU-a željele potpisati sporazum s Beogradom u zamjenu za podršku Srbije nezavisnom Kosovu.

Rupel je doputovao u Haag da bi se sastao s holandskim kolegom i razmotrio te različite stavove. Međutim, Verhagen je podržao stav da je "najbolji dokaz punopravne suradnje s ICTY-em vidjeti generala Mladića u Haagu".

"Ako Srbija želi biti evropska zemlja, ona mora surađivati i prebaciti u Haag osobu koja je odgovorna za jedini genocid počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Verhagen, pozivajući se na genocid u Srebrenici 1995., za koji je optužen Ratko Mladić.

Tokom dana, Rupel se sastao i s holandskim parlamentarcima koji podržavaju Verhagenov stav.