Regija
12

Hodžić: Radnicima ZOI'84 dijele otkaze u večernjim satima, otpustili su i porodilju

Piše: M. N.
S ranijih protesta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S ranijih protesta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Otpuštanja u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI'84 su počela, kako je i bilo najavljeno. Prema ranijim izjavama direktora KJP ZOI'84 Midhata Hubijara, otkazi su u skladu sa sistematizacijom koja se mora provesti u ovom mjesecu. No, predsjednik Sindikata uposlenika ovog preduzeća Alija Hodžić tvrdi kako se krši zakon i da je otkaz, između ostalih, dobila i jedna porodilja.

"Zovu ih u večernjim satima, mimo radnog vremena, da dođu i potpišu otkaze. Rekao sam im da ne potpisuju i nasjedaju na to. Imam podatak da su i jednu porodilju otpustili. Ima li zakona, ima li pravne države? Jesmo li se za ovo borili? Da su bili realni i otpuštali u proteklom periodu prema zakonu možda ne bi bilo problema, ali ostaju podobni kadrovi i direktorove stranačke kolege", rekao je Hodžić za Klix.ba.

O izjavi direktora Hubijara u kojoj je ranije za naš portal rekao kako je komisija ostala s imenom, slovom i brojem kakvu je sindikat tražio prije nego je Hubijar imenovan na funkciju direktora, Hodžić je kazao kako to nije istina i da za to posjeduje dokumente.

"To je laž. Imamo dokumente s datumima. U toj komisiji smo bili ja, Munevera i Selim Hrvat i sada nismo. Nije ista komisija, u njoj su njegovi ljudi. Hidajet Selimović je imenovan u ime Sindikata, a Sindikat nije glasao za njega. Je li ovo privatna firma? Ovo je kantonalna javno preduzeće i gospodin treba da odgovara za ovo i odgovarat će jer firmu dovodi u veću dubiozu. Postavljen je da uništi firmu, a ne da je vodi naprijed", rekao je Hodžić.

Istakao je i to kako sindikat nije dao saglasnost za sistematizaciju, te da i zato postoje dokumenti.

"Oni rade šta hoće i skrivaju kako hoće. Nek' gospodin Hubijar dođe 'face to face' i donese papire, donijet ću i ja, pa da vidimo ko laže, a ko govori istinu. Kako se mogu ovako igrati s ljudskim životima? Radnici su svojim životima branili ovo sve i sada doživljavaju ovo. Otpuštaju ljude koji su ratovali, imaju priznanja, a ostavljaju kćerku šefice finansija Sabine Lojo", kazao je Hodžić.

Podsjetimo, prema planiranoj sistematizaciji preduzeće bi trebalo imati 146 radnih mjesta, a trenutno ima 179 radnika, što znači da će otkaz dobiti 33 osobe. Neke od njih su već poslate na godišnji odmor kako bi se ispoštovala zakonska procedura. Rješenja o otkazima počela su se uručivati u ponedjeljak.