Nakon reakcija iz BiH
1.7k

HNS: Predsjednik Hrvatske je pogodio "u sridu", bošnjačke političke elite se trebaju otrijezniti

FENA
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Umjesto upućivanja uvreda Republici Hrvatskoj, bošnjačka politika treba prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao državu tri ravnopravna naroda, saopćio je Hrvatski narodni sabor (HNS).

Ova izjava HNS-a stigla je nakon reakcija bošnjačkih političkih predstavnika na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini.

"Da je predsjednik Republike Hrvatske svojom izjavom pogodio 'u sridu', vidimo po sadržaju izjava i zabrinjavajućeg nivoa komunikacije bošnjačkih političkih predstavika, koji se, izgleda, danas natječu koji će ispod svakog nivoa, ocijeniti izjavu predsjednika susjedne države. Pitamo se, kako smo brzo zaboravili pruženu pomoć te iste države u najvećem ratnom vihoru kada su nam sami ponudili pomoć, prihvatili, zbrinuli i pomogli preko 500 000 izbjeglica (Bošnjaka) za vrijeme najvećih ratnih progona. Ista ta Republika Hrvatska slala je vojnu i humanitarnu pomoć Bošnjacima i Hrvatima u BiH, spasila Bihać, a u isto vrijeme, kao zahvalu tom činu, mudžahedini su ritualno ubijali i progonili hrvatski narod u središnjoj Bosni", navode iz HNS-a.

Napominju kako Republika Hrvatska kao supotpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ima potpuno pravo starati nad Hrvatima Bosne i Hercegovine, glasno spominjući i upozoravajući na sve jače negiranje ustavno zagarantovanih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, uz potpuno poštivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda, što i čine.

"Sad kada stojimo na istoj liniji neprestanog izazivanja, nerazumijevanja i nesporazuma, baš kao i prije 25 godina, prijeko nam je potrebno da se prvaci bošnjačke političke elite 'otrijezne' u svojim shvatanjima za stvaranjem svoje građanske Bosne i Hercegovine", ističu iz HNS-a.

Dodaju da se nadaju kako će upravo bošnjački politički predstavnici predvođeni Strankom demokratske akcije, uvidjeti koliku su pomoć primili od prijateljske Republike Hrvatske, naći bar malo razboritosti te konačno Bosnu i Hercegovinu početi graditi kao državu jednakopravnih, konstitutivnih naroda Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

"Hrvatski narodni sabor zahvaljuje državničkom stavu i angažmanu predsjednika Republike Hrvatske na rasvjetljavanju krivih politika bošnjačkog vodstva. Kao i na rješavanju gorućih tema u Bosni i Hercegovini i na glasnom upozoravanju i nužnom osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građenju stabilne evropske Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Ureda za informiranje HNS-a.