Beograd
0

Hiljade ekstremista na protestu za Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko hiljada ultranacionalista okupilo se u utorak, na poziv Srpske radikalne stranke, u središtu Beograda na protestu protiv izručenja bivšeg vođe bosanskohercegovačkih Srba i optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića Haškom sudu.

Specijalne policijske snage raspoređene su po ulicama glavnog srbijanskog grada u koji su autobusima pristigli prosvjednici iz svih dijelova Srbije i BiH na skup koji se održava pod nazivom "Svesrpski sabor".

Jake policijske snage osiguravaju i važnije državne ustanove te strana diplomatska predstavništva.

Predsjednik Boris Tadić pozvao je desničarske ekstremiste, koji izvikuju i slogane protiv njega, poput "Tadiću ustašo", da ostanu mirni.

Protest, na kojem se prema novinskoj agenciji Beta okupilo 2.000 prosvjednika, organizirala je Srpska radikalna stranka.

Kako javlja Beta, na središnjem beogradskom Trgu Republike dominira natpis "Sloboda za Srbiju", a demonstranti pjevaju nacionalističke pjesme, nose zastave SRS-a i Demokratske stranke Srbije (DSS), slike Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja te transparente s porukama potpore haškim optuženicima.

Zbog ranijih incidenata u kojima je napadnuto i ozlijeđeno više novinara tokom prošlosedmičnih protesta, policija snima i fotografira sudionike skupa, navodi Beta.

Američka ambasada upozorila je svoje državljane neka izbjegavaju središte grada.