{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HHO: Politika se u slučaju Glavaš grubo miješa u sudstvo

F
14.1.2008. u 15:47
0
0
HHO: Politika se u slučaju Glavaš grubo miješa u sudstvo
0
HHO: Politika se u slučaju Glavaš grubo miješa u sudstvo
Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ocijenio je danas kao grubo miješanje politike u rad sudstva potez kojim je Hrvatski sabor odobrio nastavak kaznenog progona protiv Branimira Glavaša, optuženog za ratni zločin, ali ne i zahtjev tužiteljstva da mu se ukine imunitet za pritvaranje.
"Sama činjenica da je na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabora izglasana odluka da se Glavaš brani sa slobode, usprkos sudskoj odluci o pritvoru, predstavlja grubo miješanje politike u nezavisni rad sudstva", priopćio je HHO.

Upliv politike u sudstvo za HHO još je jači kad se, kažu, uzme u obzir da je Sabor već jednom donio odluku temeljem koje je sud nezavisno odlučivao o pritvaranju Glavaša.

Odbor drži da ponašanje hrvatske izvršne i zakonodavne u tom slučaju ukazuje da u Hrvatskoj ne postoji trodioba vlasti.

Smatraju da je već i sama izjava premijera Ive Sanadera o tome da će Glavaš biti na konstituirajućoj sjednici prejudicirala svaku buduću odluku i pokazala da u Hrvatskoj izvršna vlast naređuje zakonodavnoj i sudbenoj.

Kako tumače u HHO-u, Sabor je tijekom konstituiranja mogao odlučiti o Glavaševu zastupničkom statusu i njegovom imunitetu, ali odluku o pritvoru i njegovu trajanju mogli su donijeti samo zagrebački Županijski sud i Vrhovni sud, koji je, podsjećaju, potvrdio sve dosadašnje odluke o pritvoru.

Taj presedan još je opasniji jer otvara vrata mogućih manipulacija izvršne vlasti i politike, ovisno o trenutnom političkom interesu i u drugim slučajevima mogućeg miješanja u sudbenu i zakonodavnu vlast, a što kod građana samo pojačava već prisutan osjećaj pravne i političke nesigurnosti.

Radi toga, ali i trenutačno "loše" pozicije Hrvatske u međunarodnim ustanovama vezano za slučaj Markač i pokušaja zloporabe proglašenja ZERP-a od dijela međunarodnih čimbenika, HHO upozorava da sve političke instance u Hrvatskoj moraju voditi takvu politiku iz koje se očitava duh liberalne demokracije i vladavine prava.

"Sve drugo svrstava nas u onu političku kulturu koja Hrvatskoj zatvara put u euroatlantske integracije, ugrožavajući ustavom zajamčenu trodiobu vlasti", smatra HHO.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: