Regija
0

HHO: Politika se u slučaju Glavaš grubo miješa u sudstvo

FENA
Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ocijenio je danas kao grubo miješanje politike u rad sudstva potez kojim je Hrvatski sabor odobrio nastavak kaznenog progona protiv Branimira Glavaša, optuženog za ratni zločin, ali ne i zahtjev tužiteljstva da mu se ukine imunitet za pritvaranje.

"Sama činjenica da je na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabora izglasana odluka da se Glavaš brani sa slobode, usprkos sudskoj odluci o pritvoru, predstavlja grubo miješanje politike u nezavisni rad sudstva", priopćio je HHO.

Upliv politike u sudstvo za HHO još je jači kad se, kažu, uzme u obzir da je Sabor već jednom donio odluku temeljem koje je sud nezavisno odlučivao o pritvaranju Glavaša.

Odbor drži da ponašanje hrvatske izvršne i zakonodavne u tom slučaju ukazuje da u Hrvatskoj ne postoji trodioba vlasti.

Smatraju da je već i sama izjava premijera Ive Sanadera o tome da će Glavaš biti na konstituirajućoj sjednici prejudicirala svaku buduću odluku i pokazala da u Hrvatskoj izvršna vlast naređuje zakonodavnoj i sudbenoj.

Kako tumače u HHO-u, Sabor je tijekom konstituiranja mogao odlučiti o Glavaševu zastupničkom statusu i njegovom imunitetu, ali odluku o pritvoru i njegovu trajanju mogli su donijeti samo zagrebački Županijski sud i Vrhovni sud, koji je, podsjećaju, potvrdio sve dosadašnje odluke o pritvoru.

Taj presedan još je opasniji jer otvara vrata mogućih manipulacija izvršne vlasti i politike, ovisno o trenutnom političkom interesu i u drugim slučajevima mogućeg miješanja u sudbenu i zakonodavnu vlast, a što kod građana samo pojačava već prisutan osjećaj pravne i političke nesigurnosti.

Radi toga, ali i trenutačno "loše" pozicije Hrvatske u međunarodnim ustanovama vezano za slučaj Markač i pokušaja zloporabe proglašenja ZERP-a od dijela međunarodnih čimbenika, HHO upozorava da sve političke instance u Hrvatskoj moraju voditi takvu politiku iz koje se očitava duh liberalne demokracije i vladavine prava.

"Sve drugo svrstava nas u onu političku kulturu koja Hrvatskoj zatvara put u euroatlantske integracije, ugrožavajući ustavom zajamčenu trodiobu vlasti", smatra HHO.