|

Helikopteri, MiG-ovi i tenkovi: Vojna vježba u Beogradu u prisustvu Dmitrija Medvedeva

Helikopteri, MiG-ovi i tenkovi: Vojna vježba u Beogradu u prisustvu Dmitrija Medvedeva
129
A. D.
19.10.2019. u 13:54
210
komentara
129

dijeljenja
Helikopteri, MiG-ovi i tenkovi: Vojna vježba u Beogradu u prisustvu Dmitrija Medvedeva Foto: Sputnik
Na batajničkom aerodromu u Beogradu danas je izvedena vježba "Sloboda 2019" povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.
Na vježbi je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije. Također učestvovalo je i 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema, kao i oko 25 vazduhoplova.

U letačkom dijelu programa učestvovali su avioni "mig 29", "orao" i "super galeb", te helikopteri "Mi 8", "Mi 17", "H-145 M", "gama" i "gazela".Predstavljena su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije - "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", "PASARS", bespilotne letelice i druga sredstva.

Foto: RTRS Foto: RTRS


Defileu pješadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, prethodio je prikaz sposobnosti dijela specijalnih i jedinica Vojske Srbije opremljenih po konceptu "1.500 plus" i doniranim sredstvima iz Rusije.

Predstavili su se i modernizovana oklopno-izviđačka vozila "BRDM-2MS" iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojnopolicijska borbena vozila.

Foto: RTRS Foto: RTRS


Današnjoj vježbi prisustvovali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi RTRS.Predsjednik Srbije je rekao da trud i rad pripadnika Vojske Srbije ocjenjuje vrlo dobrom ocjenom. On se Vojsci Srbije zahvalio na svemu što čine, rekavši da im čestita Dan oslobođenja Beograda od fašista.
Prijavi grešku


Komentari (210)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...