Povećan broj Srba na barikadama
0

Helikopteri KFOR-a lete prema Jarinju

SRNA
Helikopteri KFOR-a večeras su u više navrata preletjeli centralni dio Kosova iz pravca američke vojne baze "Bondstill" kod Uroševca prema graničnom prelazu Jarinje, što se, prema ocjeni posmatrača, tumači kao najava akcije koja će tokom noći uslijediti i na ovom graničnom prelazu, javio je dopisnik Srne.

Prema informacijama sa tog graničnog prelaza, helikopteri su tokom popodneva u više navrata sletjeli u bazu instaliranu nadomak Jarinja, dovlačeći ljudstvo, vojnu opremu i tehniku.

U iščekivanju noći Srbi su u povećanom broju prisutni na barikadama iz pravca južnog dijela Kosovske Mitrovice, odakle se očekuje eventualni pohod pripadnika Kfora u razbijanju barikada.

U Jagnjenici kod Zubinog Potoka vlada zatišje, a KFOR je poslije današnjeg razvlačenja žice na ovoj barikadi započeo ukopavanje, čime je najavio da se neće povući kako su to zatražili predsjednici opština sa sjevera Kosova.

Ovo novo utvrđenje KFOR-a je očigledno predstavljalo upozorenje Srbima da u povećanom broju i mnogo spremnije dočekaju predstojeću noć, pošto postoji sumnja da će sljedeća akcija KFOR-a biti uklanjanje barikade u blizini Jarinja u opštini Leposavić, jer ovdašnji bolji poznavaoci prilaka ocjenjuju da KFOR nastoji da ukopavanjem u Jagnjenici odvuče pažnju sa akcija koje planira na Jarinju.

Uprkos današnjim akcijama KFOR-a, svi magistralni putevi na sjeveru Kosova su i dalje neprohodni, i njima se ne kreću pripadnici KFOR-a i EULEX-a.

Građani Kosovske Mitrovice su poput sunarodnika iz Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića ojačali barikade na raskrsnici u Rudnici, i na prilazima sjevernom dijelu grada iz pravca južnog albanskog dijela.
Američki ambasador u Prištini Cristopher Dell izjavio je danas da SAD podržavaju Vladu Kosova u "naporima da uspostavi vladavinu zakona i stane na put kriminalnim grupama na sjeveru Kosova". 

Kancelarija kosovske predsjednice Atifete Jahjage saopštila je da podržava akciju međunarodnih snaga na sjeveru Kosova "da ukloni barikade i stvori mogućnost za slobodan protok robe i ljudi".

Četrdesetak Srba povrijeđeno je danas od suzavca i u naguravanju sa pripadnicima KFOR-a na barikadi kod Jagnjenice, a četvoro je primljeno u Dom zdravlja u Zubinom Potoku. 

Nakon što KFOR i lideri četiri opštine na sjeveru Kosova jučer nisu uspjeli da postignu dogovor i rješenje za snabdijevanje jedinica KFOR-a na sjeveru, pripadnici KFOR-a počeli su rano jutros u selu Jagnjenica uklanjanje barikada sa alternativnog magistralnog puta koji Kosovsku Mitrovicu povezuje sa graničnim prelazom Brnjak.