Sve se mijenja
8

Hebrang: Ustaški pozdrav "ZDS" je sada antifašistički

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a, ratni ministar zdravlja, a kasnije i odbrane, Andrija Hebrang tvrdi da je ustaški pozdrav "Za dom spremni!" postao antifašistički.

Hebrang priznaje da je ustaški pozdrav "kontaminiran" za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske zbog saradnje sa fašistima i nacistima.

Hebrang, nekada saradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, rekao je za hrvatski portal "Direktno" da je "Za dom spremni!" u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka postao antifašistički i sasvim legalan pozdrav.

On tvrdi da su Srbija i Crna Gora izvršile agresiju za Hrvatsku, a da su ustaški pozdrav "usvojile" hrvatske snage i od njega "napravile" znak otpora i odbrane.

Hebrang je rekao da je i sam bio na ratištima, pa i u centralnoj Bosni, u okviru vojnog saniteta, a momke koji su uzvikivali "Za dom spremni!", kaže, niko nije kritikovao, već su im zahvaljivali.

On navodi da su zbog toga hrvatski sudovi oslobađali pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je ustaški pozdrav uvrstio u jednu od "najljepših domoljubnih pjesama".

Hrvatska desnica ogorčena je priznanjem predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da "Za dom spremni!" nije stari hrvatski pozdrav, već ustaški i pokušava da nametne tezu da je "rehabilitovan" u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka.