{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


HE Bajina Bašta u problemima zbog graničnog prelaza Skelani

S
SRNA
23.1.2010. u 14:29
0
2
HE Bajina Bašta u problemima zbog graničnog prelaza Skelani
0
HE Bajina Bašta u problemima zbog graničnog prelaza Skelani
HE Bajina Bašta
Hidroelektrana (HE) "Bajina Bašta" nije u mogućnosti da redovno održava svoju elektro-mrežu koja se dijelom nalazi uz lijevu obalu rijeke Drine u Republici Srpskoj, odnosno BiH, jer je granični prelaz u Skelanima između Srbije i BiH zatvoren za teretni saobraćaj, potvrđeno je iz ove hidroelektrane.
Prije desetak dana, zbog nevremena, došlo je do pucanja stubova i oštećenja na rezervnom elektro-vodu uz lijevu obalu Drine na području Skelana, u opštini Srebrenica, čime je ugroženo elektrosnabdijevanje Srbije čije je vlasništvo HE "Bajina Bašta", ali i BiH koja se, takođe, snabdijeva strujom iz ove hidrocentrale.

Radnici HE "Bajina Bašta", koja ima svoju fabriku betonskih elektro-stubova, su prije nekoliko dana povezli dva stuba kako bi zamijenili oštećene i otklonili kvarove na svojoj elektro-mreži na području Skelana, ali su vraćeni sa graničnog prelaza uz obrazloženje da se stubovi mogu prevesti na graničnom prelazu u Karakaju kod Zvornika koji je udaljen više od 100 kilometara, te da ih može uvesti samo ovlaštena firma uz dokumentaciju da su kupljeni, a ne HE "Bajina Bašta" u čijem su vlasništvu i stubovi i oštećena elektro-mreža na području Skelana.

Stanovnici Skelana, već dvije godine, traže da bude omogućeno privremeno otvaranje graničnog prelaza u tom mjestu za teretni saobraćaj zbog njegove udaljenosti od drugih graničnih prelaza i svih neophodnih ustanova i institucija u Republici Srpskoj, ali to još nije učinjeno.

Odbornik iz Skelana u Skupštini opštine Srebrenica Dragić Glišić kaže da su o ovom problemu upoznati svi najodgovorniji ljudi u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji, pa i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i da su svi obećali da će privremeno odobriti promet za teretni saobraćaj preko mosta između Skelana i Bajine Bašte, ali je sve još na obećanjima.

"Ne dozvoljava se prelaz ni vozilima hitne pomoći, pogrebnim i vatrogasnim vozilima, iako je ovo područje udaljeno 50 kilometara od Srebrenice i više od 100 kilometara od zdravstvenog centra u Zvorniku. Građani ovog kraja, i Srbi i Bošnjaci, su se decenijama, prije i poslije posljednjeg rata, za hitne ljekarske intervencije obraćali Domu zdravlja u susjednoj Bajinoj Bašti ili bolnici u Užicu, u Srbiji zbog njihove blizine i brže dostupnosti", istakao je Glišić.

On je napomenuo da se stanovnici područja Skelana osjećaju poniženim i odbačenim, građanima drugog reda i da su ogorčeni zbog inertnosti i nezainteresovanosti rukovodstva BiH i administracije da ovo pitanje bude riješeno te da im bude omogućeno normalno kretanje i zadovoljenje osnovnih životnih potreba i prava kao što je pravo na liječenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: