Idućeg mjeseca
9

HDZ u Hrvatskoj bira novog lidera: Umjereniji Plenković ili "radikalniji" Kovač

I. Č.
Foto: Pixell/Klix.ba
Foto: Pixell/Klix.ba
Izbori za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskoj, koji će prvi put biti biran po principu jedan član – jedan glas, održat će se 15. marta, a rezultati glasanja će se nesumnjivo odraziti na buduće odnose Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Unutarstranački izbori su u zemljama s krhkim demokratijama često važniji od samih izbora, a da je demokratiji u Hrvatskoj taj epitet jako blizak dokazuju izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednike HDZ-a.

Dva tabora, 211.492 članova

Unutarstranački izbori HDZ-a će biti održani 15. marta, a ako bude potrebe za drugim krugom održat će se 22. marta. Kandidati za predsjednika potpise skupljaju od 10. do 28. februara i za tu funkciju trebaju skupiti više od 10 hiljada potpisa.

Prvobitno je utvrđen ukupan broj članova HDZ-a, koji, kako su iz stranke javili, broji ukupno 211.492 člana.

Dva kandidata za predsjednika stranke, Andrej Plenković i Miro Kovač, okupili su čitave tabore pristalica koji će upotrijebiti svoj utjecaj u lokalnim odborima da bi podržali svog kandidata i eventualno osigurali pozicije za sebe.

U taboru aktuelnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kandidat za njegovog zamjenika je Tomo Medved, a za potpredsjednike Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić i Zdravka Bušić.

U radikalnijem taboru Mire Kovača je Ivan Penava kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, a Davor Ivo Stier i Milijan Vaso Brkić kandidati za potpredsjednika stranke.

Trebalo je da u utrku za predsjednika HDZ-a, kao predvodnik trećeg tabora, uđe bivši čelnik Tomislav Karamarko, koji je navodno oformio svoj tim. No, kako ništa nije ozvaničeno, ostavljeno je mnogo prostora za špekulacije.

Stoga, oni koji još uvijek kalkuliraju predstavljaju treći, nevidljivi tabor unutar HDZ-a.

Širok desni spektar

Poznvaoci političkih prilika u Hrvatskoj ne sumnjaju da će Andrej Plenković, aktuelni predsjednik HDZ-a, dobiti veću podršku na unutarstranačkim izborima, ali se postavlja pitanje kako će proći njegovi oponenti u utrci za potpredsjednika.

Članovi HDZ-a koji se još nisu priklonili nijednom taboru zastupaju tezu da bi za stranku bilo važnije da na pozicije stranačkih potpredsjednika dođu Plenkovićevi oponenti kako bi mogli da ga "obuzdaju" u HDZ-u.

No, iz bosanskohercegovačke perspektive bi se moglo kazati da nema veće razlike između Plenkovićeve kandidatkinje Zdravke Bušić – sestre teroriste Zdravka Bušića i Kovačevog kandidata Milijana Brkića – poznatom po različitim spletkama u BiH.