Regija
8

HDZ slavi, SDP razočaran: Prebrojani svi glasovi u Hrvatskoj, slijedi formiranje vlasti

Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: EPA)
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: EPA)
Prema podacima hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva, nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta sasvim je jasno da je Hrvatska Demokratska Zajednica osvojila najviše glasova.

Jutrošnji rezultati govore da HDZ-u ide 61 mandat u Saboru, SDP-u 54, Mostu 13, Živom zidu 8, IDS-u 3, Milanu Bandiću 2, HDSSB-u 1 mandat i Željku Glasnoviću (dijaspora) 1 mandat.

Kao što je najavljeno jučer nakon prvih informacija o novoj zakonodavnoj vlasti u susjedstvu, HDZ će zajedno sa Mostom najvjerovatnije kreirati novu Vladu Republike Hrvatske, dok će za većinu u Saboru morati pridobiti najmanje još jednu partiju.

Podsjećamo, za formiranje većine u hrvatskom parlamentu (Sabor) potrebno je 77 predstavnika, dok bi pak za normalno funkcionisanje Sabora idealan broj ne bi trebao biti manji od 88.

Predsjednik SDP-a je bio vidno razočaran, što se da primijetiti iz njegovog posljednjeg govora nakon informacija o izvijesnom porazu.

"Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, osam mjeseci smo učestvovali u eksperimentu, gdje smo bili - nigdje, šta smo radili - ništa", poručio je Zoran Milanović.