Regija
13

HDZ pobjednik izbora u Hrvatskoj, ali o novoj vladi odlučuje koalicija Most

Piše: N. N.
Iako je prebrojano tek 45 posto glasova, to je sasvim dovoljno da se konstatira da je pobjednik parlamentarnih izbora u Hrvatskoj HDZ, odnosno Domoljubna koalicija.

HDZ, odnosno Domoljubna koalicija, je nakon prebojranih 45 posto glasova osvojio 60 mandata, dok je na drugom mjestu koalicija Hrvatska raste koju predvodi SDP sa osvojena 54 mandata.

No, najveće iznenađenje ostvarila je koalicija Most koja se kao takva prvi put pojavljuje na izborima u Hrvatskoj. Most može računati na 19 mandata u Hrvatskom saboru, što ih određuje kao ključne partnere za sastav nove vlade.

Za izglasavanje nove vlade neophodno je skupiti 76 glasova u saboru, pa će i HDZ i SDP morati računati na pregovore sa koalicijom Most. Opcija da SDP i HDZ koaliraju skoro da je nemoguća iako ni to ne treba isključiti.

Iz koalicije Most najavili su da su spremni za eventualne razgovore iako su u predizbornoj kampanji zvanično potpisali da neće koalirati ni sa HDZ-om ni sa SDP-om. U postizbornoj noći čulo se da bi Most mogao tražiti čak i poziciju premijera, a podršku novoj vladi uslovili su provođenjem reformi. Ako vlada koju podrže odustane od reformi iz Mosta najavljuju vanredne parlamentarne izbore.

Jedno od velikih iznenađenj je i slab rezultat OraH-a koji nije uspio da pređe izborni prag iako su samo prije godinu dana bili druga najpopularnija stranka u Hrvatskoj.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojom strankom može računati na dva mandata što zanči da bi Bandić mogao postati saborski zastupnik. No, već je ranije najavio da isključivo želi biti premijer ili ostati na poziciji gradonačelnika.

Pad podrške bilježi i HDSSB kojoj militantna retorika i postrojavanje stranačke garde nisu donijeli nove glasove.

Na jedan mandat može računati i Živi zid koji se također nadao boljem rezultatu.

Također, koalicija koju je predvodio bivši predsjednik Ivo Josipović najvjerovatnije neće osvojiti niti jedan mandat.

Nacionalne manjine mogu računati na osam saborskih zastupnika, a očekuje se da najviše zastupnika ima srpska nacionalna manjina.