Regija
0

HDZ-ova koalicija vodi na hrvatskim izborima za zastupnike u Europski parlament

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenima nešto prije 22 sata, koalicija HDZ-HSP-AS-BUZ na hrvatskim izborima za zastupnike u Europski parlament (EP) osvaja šest od 12 zastupničkih mjesta, a slijedi koalicija SDP-HNS-HSU koja osvaja pet mjesta, a jedno mjesto osvajaju Hrvatski laburisti.

Prema rezultatima DIP-a koalicija HDZ-HSP-AS-BUZ osvojila je 32,27 posto glasova, koalicija SDP-HNS-HSU 31,29 posto glasova, a Hrvatski laburisti 5,98 posto glasova. Izračun mandata objavio je HTV, javila je Hina

Prema DIP-u, odaziv na izbore bio je 20,78 posto.

Prema konačnim podacima prikupljenim nakon zatvaranja svih biračkih mjesta na kojima su hrvatski državljani na području Bosne i Hercegovine mogli glasati za zastupnike u Europskom parlamentu, biračko pravo iskoristilo je njih 2434, potvrdila je Hini Mirela Lucić, koordinatorica za provedbu izbora na području BiH.

Tokom dva dana koliko je trajalo glasanje u Mostaru je na birališta izašlo 1275 hrvatskih državljana, u Sarajevu 624, Banjoj Luci 161 te u Tuzli 374.

"Među biračima je bio veliki broj onih koji se nisu prethodno registrirali a oni su glasovali na temelju posebnih potvrda koje su im nakon provjera izdavane u diplomatsko-konzularnim predstavništvima", kazala je Lucić.

Takva je mogućnost predviđena člankom 57. Zakona o registru birača.

Glasanje na području BiH proteklo je bez ikakvih incidenata i tehničkih poteškoća.