Jadranka Kosor
0

'HDZ i Vladu vodit ću čvrstom ženskom rukom'

FENA
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
Novoimenovana predsjednica HDZ-a RH- a Jadranka Kosor u prvom je govoru nakon imenovanja danas obećala da će stranku i državu voditi "čvrstom ženskom rukom".

"I stranku i vladu vodit ću čvrstom ženskom rukom", kazala je Kosor, koja je uvjerena da će na funkciju premijera biti imenovana već u ponedjeljak.

Istaknula je da se ne boji te funkcije, nego da od nje puno očekuje. "Bit ću ambiciozna za Hrvatsku i želim da Hrvatska bude ambiciozna sa mnom", rekla je Kosor, koja smatra da Hrvatskoj u ovom trenutku treba liderstvo.

Oporbi, koja traži prijevremene izbore, a pogotovu SDP-u, poručila je - ne bu išlo.

"Ne bu išlo, neće to vidjeti. Koalicija je stabilna i jaka, izbori će biti 2011. i HDZ će sa svojim partnerima ponovno biti pobjednik", poručila je Kosor izaslanicima okupljenim na 13. općem saboru HDZ-a, na kojem je izabrana za predsjednicu stranke.

Iako je Hrvatska pogođena globalnom gospodarskom krizom, Kosor poručuje kako nije vrijeme za paniku, nego za rad, a ponovila je da će Vlada već slijedećeg tjedna izraditi rebalans državnog proračuna, koji će biti izglasan do 15. srpnja.

Poručila je kako je vrijeme za teške odluke, a posebno je naglasila potrebu stvaranja boljih uvjeta za gospodarstvo, smanjivanje nameta i administrativnih zapreka, zbog čega će se, kaže, osnovati novo Ministarstvo uprave.

"Posebno mjesto mora imati jačanje gospodarstva, iz kojeg financiramo i školstvo i zdravstvo i mirovine, plaće, dječje doplatke..", kazala je Kosor.

Najavila je "žestoku i nesmiljenu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", a istaknula je i da Hrvatska ostaje u petoj brzini na putu u EU, na kojem se nada skorom povlačenju slovenske blokade.

"Ako to ne možemo ostvariti sada, odgodimo konačno rješenje", rekla je Kosor, naglašavajući da ulazak u EU Hrvatska neće plaćati ni kopnom ni morem.

Zahvalila je na povjerenju stranci i bivšem predsjedniku Ivi Sanaderu, kojega, kaže, neće biti lako zamijeniti. "Bili smo svjedoci rasta tolerancije u društvu, prijateljstava u Hrvatskoj i Europi. To nasljeđe je onog koji istinski voli svoju zemlju", rekla je Kosor, koja smatra da su bivši predsjednici HDZ-a Sanader i Franjo Tuđman "dva velika i snažna hrasta", a ističe da ju uz Sanadera i njegovu obitelj veže iskreno prijateljstvo.

Izrazila je potporu i vjerojatnom HDZ-ovu kandidatu za Predsjednika Republike Andriji Hebrangu. "Veseli me suradnja s Hebrangom u sukreiranju vanjske politike", rekla je Kosor.