Regija
0

Haški tribunal izdao nalog za privođenje tri osobe jer su prijetile i zastrašivale svjedoke

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta, optuženi su za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što su, kako se navodi, prijetili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dva svjedoka na suđenju u postupku protiv Vojislava Šešelja, kao i u povezanom postupku zbog nepoštovanja suda koji se protiv njega vodio.

Pretresno vijeće je 5. decembra 2014. na povjerljivoj osnovi izdalo Nalog umjesto optužnice za nepoštovanje suda. Naloge za hapšenje troje optuženih Pretresno vijeće je na povjerljivoj osnovi izdalo 19. januara 2015.

Pretresno vijeće I je danas objavilo redigovane verzije Naloga umjesto optužnice i nalôga za hapšenje. Prema ovom Nalogu, Petar Jojić i Vjerica Radeta su članovi tima odbrane Vojislava Šešelja.

U skladu s pravilom 77 Pravilnika o postupku i dokazima, Međunarodni sud može da pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv onih koji "svjesno i hotimično ometaju sprovođenje pravde". Međunarodni sud smatra integritet svojih postupaka i bezbjednost svojih svjedoka ključnim elementima vladavine prava.