{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški sud naložio Markačevo hapšenje i prebacivanje u Haag

F
29.12.2007. u 14:21
0
0
Haški sud naložio Markačevo hapšenje i prebacivanje u Haag
0
Haški sud naložio Markačevo hapšenje i prebacivanje u Haag
Haški sud izdao je nalog za trenutačno uhićenje i prebacivanje generala Mladena Markača u Haag u nedjelju, objavio je Haški sud u subotu nešto prije podneva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dežurni sudac Frederik Harhoff tim je nalogom, izdanim u petak, od hrvatske Vlade zatražio trenutačno hapšenje Markača te njegovo prebacivanje u Haag u nedjelju zbog toga što je prekršio uvjete boravka na privremenoj slobodi do početka suđenja napustivši svoj dom bez dozvole.

U priopćenju Haškog suda navodi se da je sudsko vijeće 27. decembra primilo informaciju da je Markač napustio svoj dom i sudjelovao 22. decembra u lovu na Bilogori kao i da hrvatske vlasti same nisu izvijestile Haški sud o bilo kakvom kršenju uvjeta njegova boravka na privremenoj slobodi do 27. decembra.

Prema odluci Haškog suda o uvjetima puštanja na privremenu slobodu donesenoj 9. veljače 2007. general Markač dužan je, među ostalim, ostati "unutar granica svoga doma u Republici Hrvatskoj".

Odluka propisuje i obveze Republike Hrvatske koja je, među ostalim, "dužna trenutačno pritvoriti optuženog, prekrši li ijedan uvjet" privremene slobode kao i "trenutačno izvijestiti" Tajništvo suda i sudsko vijeće o kršenju tih uvjeta.

U priopćenju Haškog suda navodi se da su na zahtjev Tajništva suda hrvatske vlasti 28. decembra potvrdile da je Markač sudjelovao u tom lovu kao i da je izrazio žaljenje zbog svog postupka.

Markač je na privremenoj slobodi od 2. decembra 2004. i od tada se dva puta vraćao u Haag kako bi sudjelovao na ročištima.

Očekuje se da bi Markač mogao ostati u pritvoru u Scheveningenu do 18. januara 2008. kada je zakazana statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", kada će se najvjerojatnije raspraviti i ovaj slučaj.

Ovom odlukom suca Harhoffa odluka o Markačevoj privremenoj slobodi nije nije suspendirana, nego je ukinuta.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić potvrdila je u subotu da je Ministarstvo primilo nalog za uhićenje generala Mladena Markača koji je izdao dežurni sudac Međunarodnog suda u Haagu, dodajući kako je nalog proslijeđen nadležnim tijelima.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec nije želio ništa komentirati kratko izjavivši da ne može govoriti o dokumentu koji ima oznaku tajnosti.

Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić bio je nedostupan za izjave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: