|

Haški sud naložio Markačevo hapšenje i prebacivanje u Haag

Haški sud naložio Markačevo hapšenje i prebacivanje u Haag
0
F
FENA
29.12.2007. u 14:21
0
komentara
0

dijeljenja
Haški sud naložio Markačevo hapšenje i prebacivanje u Haag
Haški sud izdao je nalog za trenutačno uhićenje i prebacivanje generala Mladena Markača u Haag u nedjelju, objavio je Haški sud u subotu nešto prije podneva.
Dežurni sudac Frederik Harhoff tim je nalogom, izdanim u petak, od hrvatske Vlade zatražio trenutačno hapšenje Markača te njegovo prebacivanje u Haag u nedjelju zbog toga što je prekršio uvjete boravka na privremenoj slobodi do početka suđenja napustivši svoj dom bez dozvole.

U priopćenju Haškog suda navodi se da je sudsko vijeće 27. decembra primilo informaciju da je Markač napustio svoj dom i sudjelovao 22. decembra u lovu na Bilogori kao i da hrvatske vlasti same nisu izvijestile Haški sud o bilo kakvom kršenju uvjeta njegova boravka na privremenoj slobodi do 27. decembra.

Prema odluci Haškog suda o uvjetima puštanja na privremenu slobodu donesenoj 9. veljače 2007. general Markač dužan je, među ostalim, ostati "unutar granica svoga doma u Republici Hrvatskoj".

Odluka propisuje i obveze Republike Hrvatske koja je, među ostalim, "dužna trenutačno pritvoriti optuženog, prekrši li ijedan uvjet" privremene slobode kao i "trenutačno izvijestiti" Tajništvo suda i sudsko vijeće o kršenju tih uvjeta.

U priopćenju Haškog suda navodi se da su na zahtjev Tajništva suda hrvatske vlasti 28. decembra potvrdile da je Markač sudjelovao u tom lovu kao i da je izrazio žaljenje zbog svog postupka.

Markač je na privremenoj slobodi od 2. decembra 2004. i od tada se dva puta vraćao u Haag kako bi sudjelovao na ročištima.

Očekuje se da bi Markač mogao ostati u pritvoru u Scheveningenu do 18. januara 2008. kada je zakazana statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", kada će se najvjerojatnije raspraviti i ovaj slučaj.

Ovom odlukom suca Harhoffa odluka o Markačevoj privremenoj slobodi nije nije suspendirana, nego je ukinuta.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić potvrdila je u subotu da je Ministarstvo primilo nalog za uhićenje generala Mladena Markača koji je izdao dežurni sudac Međunarodnog suda u Haagu, dodajući kako je nalog proslijeđen nadležnim tijelima.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec nije želio ništa komentirati kratko izjavivši da ne može govoriti o dokumentu koji ima oznaku tajnosti.

Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić bio je nedostupan za izjave.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.