Robinson-Zalar
0

Haški osuđenici će kaznu izdržavati i u Sloveniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Haški osuđenici kaznu će od sada izdržavati i u Sloveniji, ali će Ljubljana i Haški tribunal morati da sklope poseban sporazum o tome, ocijenili su predsjednik suda u Haagu Patrick Robinson i ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Robinson, koji je boravio u Sloveniji, razgovarao je u Ljubljani i s predsjednikom države Danilom Tirkom, kao i s ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

Predsjednik Haškog suda i slovenački ministar su zaključili da će Slovenija i sud u Hagu morati da sklope poseban sporazum po uzoru na slične sporazume koje je sud već sklopio s Velikom Britanijom i Švedskom.

Sporazum bi morao da definiše kontrolu nad izvršenjem kazne, mogući broj osuđenika koje bi prihvatila Slovenija, troškove, kao i pitanje da li bi nakon izdržane kazne postojala još kakva obaveza Slovenije, saopćilo je ministarstvo u Ljubljani.

Saradnja Slovenije sa sudom u Haagu je propisana zakonom koji predviđa mogućnost izdržavanja kazne u Sloveniji ako slovenačka vlada u Vijeću sigurnosti UN da posebnu izjavu o spremnosti izvršenja zatvorskih kazni u Sloveniji, pojasnilo je ministarstvo pravosuđa.