Reakcije iz Srbije
0

Haški optuženik Stanišić u ratu bio agent CIA-e?

FENA
Bivši šef srbijanske obavještajne službe Goran Petrović ocijenio je u ponedjeljak da su informacije lista Los Angeles Timesa, da je Jovica Stanišić, kao načelnik srbijanske obavještajne službe u vrijeme Slobodana Miloševića, bio glavni čovjek američke obavještajne agencije CIA-e u Beogradu, interesantne, izrazivši pritom žaljenje što Stanišić nije u stanju obratiti se medijima.

Petrović je gostujući na televiziji B92 izjavio da je informacija o radu službe Slobodan Milošević svakodnevno dobivao od tadašnjeg šefa službe Jovice Stanišića, te da nema prostora za razgovor o tome da je on bilo šta mogao činiti bez Miloševićeva znanja.

Ministar u srbijanskoj vladi i član Demokratske stranke Oliver Dulić kazao je da će navodi o Stanišiću biti provjereni, ocijenivši da su srbijanski nacionalni državni interesi često u suprotnosti s interesima nekih drugih država, te da američki mediji nisu u potpunosti pouzdani, kao ni mediji u Srbiji.

Sličan stav zauzeli su i srbijanski vojno-politički analitičari, koji su u komentarima za medije kazali da navodi o Stanišiću zahtijevaju posebnu pozornost te da je istraga o istinitosti takvih tvrdnji prije svega zadaća srbijanskih službi sigurnosti.

Po ocjeni urednika lista "Vreme" Filipa Švarma, jedna od činjenica koja je više bacila svjetlo na veze Stanišića i CIA jest dokument koji je iz Washingtona stigao u Haaški tribunal kojim se na neki način jamčilo da Jovica Stanišić može izići i braniti se sa slobode.

Američki list Los Angeles Times u nedjelju je objavio da je Jovica Stanišić, načelnik srbijanske obavještajne službe u vrijeme Slobodana Miloševića, optužen pred Haaškim sudom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i BiH, bio 90-ih godina najvažniji čovjek američke obavještajne agencije CIA-e u Beogradu.

Stanišić je sedam godina bio prvi čovjek srbijanske obavještajne službe, od 1991. do listopada 1998. godine, kada je smijenjen bez obrazloženja. Mediji su tada pisali da se protivio prekomjernoj upotrebi sile na Kosovu, ali i da se "zamjerio" Mirjani Marković, supruzi Slobodana Miloševića, kao i tadašnjem ministru policije Vlajku Stojiljkoviću.

Kad je 2003. ubijen premijer Zoran Đinđić, koji je poslao Miloševića u Haag, Stanišić je uhićen i pritvoren na tri mjeseca. Nakon toga je, bez ikakva objašnjenja, također poslan u Den Haag.

Zadnjih pet godina Stanišić provodi na relaciji Beograd-pritvorska jedinica ICTY-ja. Njegovo je suđenje prošle godine odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja, a ako mu se stanje poboljša, suđenje bi mu se moglo nastaviti ove godine.