Optužen za ratni zločin
118

Hašim Tači pred sudom u Hagu: Nisam kriv, optužnica je potpuno besmislena

Dž. L.
Hašim Tači pred sudom u Hagu (Foto: Screenshot)
Hašim Tači pred sudom u Hagu (Foto: Screenshot)
Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači danas je pred sudom u Hagu odbacio sve tačke optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kazavši da nije kriv.

Nakon što je sudija pričitao optužnicu te upitao Tačija da se izjasni o krivici, on je ustao i dva puta ponovio da nije kriv.

"Optužnica je potpuno neosnovana, potpuno je besmislena, i ja se izjašnjavam da nisam kriv", rekao je Tači.

Tačijev advokat Denis Kuper požalio se da Sud već šest mjeseci radi na optužnici, ali i na pravila suđenja.

"Vrlo energično ćemo se boriti i dokazati da je sve laž. Tražit ćemo privremeno puštanje Tačija na slobodu", rekao je Kuper.

Tači je 5. novembra podnio ostavku na mjesto predsjednika Kosova nakon što je u Hagu potvrđena optužnica protiv njega.

"Blisko ću sarađivati ​​s pravdom. Vjerujem u istinu, pomirenje i budućnost naše zemlje i društva. Stoga vas danas, više nego ikad, pozivam da ne gubite nadu, strpljenje i vjeru", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

On je prilikom podnošenja ostavke rekao da želi zaštititi svoju zemlju od, kako je kazao, pokušaja prekrajanja historije.

Podsjetimo da se Tači, nekadašnji komadant Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), nalazi u zajedničkoj potvrđenoj optužnici protiv drugih članova OVK-a, kao i Demokratske partije Kosova (PDK) i Opozicione stranke za samoopredjeljenje (LVV).

Oni su prema deset tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine optuženi za nezakonito zatvaranje ljudi, zlostavljanje i ubijanje zarobljenih protivnika i izdajnika tokom rata.

"Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u sjevernoj Albaniji, pripadnici OVK-a izvršili su krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i osoba koje nisu učestvovale u neprijateljstvima", piše u optužnici.