Korekcija granica
194

Hašim Tači ponovio: Na Kosovu neće biti nove Republike Srpske

Klix.ba
Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je na okruglom stolu na temu “Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije?“ da je korekcija granice dobro rješenje za okončanje sukoba između Srbije i Kosova.

Međutim Tači je istakao da korekcija granice ne podrazumijeva podjelu Kosova, niti pripajanje Sjevera Kosova Srbiji, kao ni stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu, prenosi Glas Amerike.

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je na okruglom stolu sa predstavnicima civilnog društva da će se sveobhuvatni sporazum sa Srbijom veoma teško postići. On je naglasio da Kosovo mnogo rizikuje ako izgubi ovu priliku i ne postigne ovaj sporazum i istovremeno ne riješi pitanje demarkacije sa Srbijom.

"Međunarodna zajednica je skoncentrisana na postizanje sporazuma između naših dviju zemalja kao nikada prije. Važno je da iskoristimo ovu priliku i da postignemo ovaj sporazum, jer ako izgubimo ovu priliku, poslije izbora za institucije Evropske unije, koji će se održati na proljeće slijedeće godine, rizikujemo da se mi kao Kosovo i kao regija suočimo sa još zatvorenijom Evropskom unijom za zapadni Balkan", kazao je Tači.