Izbori na Kosovu
0

Hashim Thaci proglasio pobjedu

Sarajevo-x.com
ashim Thaci (Foto: AFP)
ashim Thaci (Foto: AFP)
Premijer Kosova Hashim Thaci pobijedio je na prvim parlamentarnim izborima održanim nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine.

Samo nekoliko sati nakon objavljivanja izlaznih anketa, prema kojima je Thacijeva Demokratska stranka osvojila najviše glasova - 31 posto, premijer se obratio svojim biračima i proglasio pobjedu.

"Ovo je glas za evropsko Kosovo. Ovo je referendum građana Kosova o dobroj vladavini Demokratske partije Kosova. Ovo je glas za euroatlantsko Kosovo, za demokratske reforme, za viznu liberalizaciju", kazao je Tachi.

Thacijev najveći protivnik na izborima, Isa Mustafa, odnosno njegova stranka Demokratski savez Kosova, osvojila je 25 posto glasova, dok je na trećem mjestu pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa 16 posto glasova.

Srbi imaju deset zagarantovanih mandata u Skupštini Kosova, a još deset mandata zagarantovano je pripadnicima ostalih manjinskih zajednica.

Thacijeve pristalice već su proslavile pobjedu vožnjom automobila centralnim ulicama Prištine, prenio je B92.

Prema podacima o izlaznosti Centralne izborne komisije, na Kosovu je glasalo 47 posto od više od 1,6 miliona birača.

U nedjelju su na Kosovu održani prvi vanredni parlamentarni izbori, nakon proglašenja nezavisnosti od Srbije. Izbori su raspisani u septembru kada je Fatmir Sejdiu podnio ostavku nakon što je Ustavni sud zaključio da je prekršio Ustav obnašajući istovremeno dužnost predsjednika Kosova i predsjednika Demokratske stranke.

Glasanje se uglavnom odvijalo mirno, uz nekoliko manjih incidenata na sjeveru gdje živi većinsko srpsko stanovništvo. Na tom području je zabilježen niz manjih incidenata - od međusobnog optuživanja srpskih kandidata do prijevremenog zatvaranja pojedinih biračkih mjesta.