Mjere predostrožnosti
22

Harvard zatvara vrata univerziteta zbog koronavirusa i šalje studente kućama

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Univerzitet Harvard prelazi na virtuelna predavanja zbog nove epidemije koronavirusa, a univerzitet traži da studenti napuste svoje sobe za pet dana, kaže portparolka univerziteta Rachael Dane.

Univerzitet je zamolio studente da napuste kampus do 15. marta, a predavanja nastavljaju preko interneta.

"Zamolili smo studente Harvarda da se isele iz soba do nedjelje, 15. marta, u nastojanju da zaštitimo našu zajednicu. Svi akademski tečajevi će se održavati na daljinu", rekla je Dane za CNN.

Portparol Harvarda Jason Newton rekao je da će svi sastanci u kampusu nakon 23. marta biti virtuelni.

Predsjednik Harvarda Lawrence Bacow najavio je da će univerzitet prijeći na predavanja putem interneta od 23. marta, prvog dana nastave nakon proljetnih praznika, zbog izazova koje predstavlja koronavirus.

Zamolili su studente da se poslije proljetnih praznika ne vraćaju u harvardski kampus u Cambridgeu, Massachusetts, kako bi se zaštitilo zdravlje zajednice.

Studenti koji trebaju ostati u kampusu, nastavu će pohađati na daljinu i trebali bi biti spremni na strogo ograničenje aktivnosti u kampusu, navodi univerzitet.

"Cilj ovih promjena je smanjiti potrebu za okupljanjem u velikim grupama i dugotrajno provođenje vremena u zatvorenim prostorima, poput učionica, kantina i stambenih zgrada", rekao je Bacow.

On je rekao i da odluka o prelasku na virtuelno podučavanje nije lako donesena.

"Znam da će našim studentima biti teško napustiti svoje prijatelje i učionice. To radimo ne samo da bismo vas zaštitili, već i da bismo zaštitili ostale članove naše zajednice koji su možda osjetljiviji na ovu bolest", rekao je.

Više od 700 slučajeva u SAD-u

U utorak je Ivy liga objavila da otkazuje ligaški ženski i muški košarkaški turnir zbog koronavirusa. Turniri su trebali početi u subotu na Harvardu.

Kao rezultat toga, prvaci u regularnom dijelu sezone - ženska ekipa Princetona (26-1) i muški tim Yalea (23-7) - automatski su se kvalificirali za NCAA turnire. Harvard je jedna od osam škola u ligi.

Ministarstvo zdravlja Massachusettsa saopćilo je u ponedjeljak da se pretpostavlja da u toj državi ima 41 pozitivan slučaj koronavirusa, što ih stavlja na četvrto mjesto iza Washingtona, New Yorka i Kalifornije po ukupnom broju slučajeva.

U SAD-u ima najmanje 735 slučajeva novog koronavirusa, prema podacima državnih i lokalnih zdravstvenih agencija, vlada i američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.