Regija
0

Hartmann: Del Ponte je htjela istragu o otmicama Srba

FENA
Pripadnici UNMIK-a nesaradnjom su spriječili pokretanje istrage oko navodne otmice i trgovine organima pripadnika srpske nacionalnosti na Kosovu koju je htjela pokrenuti bivša glavna tužiteljica Carla Del Ponte, tvrdi bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann u razgovoru za dnevnik "Vesti" koji na srpskom jeziku izlazi u Frankfurtu na Majni.

"Neki ljudi iz UNMIK-a nisu htjeli sarađivati s Carlom del Ponte time što su uskraćivali informacije i zato je nepravedno nju kriviti da nije podigla optužnicu", rekla je Hartmann.

Ona je utvrdila da je Del Ponte u nekoliko navrata pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda protestirala zbog nesaradnje UNMIK-a, prenijela je Hina.

O navodnim otmicama Srba na Kosovu i njihovu odvođenju u Albaniju znali su i neki pripadnici tadašnjeg srbijanskog državnog vrha, rekla je Hartmann.

"Mislim da bi o svemu ovome više mogao reći Nebojša Čović (tada član srbijanske vlade), koji možda ne zna sve o ovoj aferi, ali je bio prisutan kad je Del Ponte tražila podatke", zaključila je Hartmann.