Zamjena teritorije
27

Haradinaj otkrio ponudu Vučića za priznavanje Kosova

Klix.ba
Kosovski premijer Ramush Haradinaj iznio je tvrdnju da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz podršku Rusije, Kosovu nudi priznanje, ali u zamjenu za dio teritorije Kosova.

Srbija, kako tvrdi kosovski premijer, želi da stvori etnički čistu državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protjera ih iz njihovih domova, kako kaže, previsoka cijena, u autorskom tekstu za "Washington post".

Od njegove zemlje Kosova se, piše dalje Haradinaj, traži "da načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zaprijetio američkim saveznicima".

"Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbjednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voljeli da se Kosovo uvuče u takozvano 'mirno' etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti - umjesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira", tvrdi Haradinaj, prenosi Tanjug.