"Još jedna pobjeda za Kosovo"
1

Haradinaj: Hag potvrdio pravičan i čist put OVK

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Bivši komandant paravojne Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj, koga je Haški sud u četvrtak oslobodio optužbi za zločine protiv civila 1998. godine, izjavio je po dolasku na prištinski aerodrom da je i međunarodna pravda potvrdila pravičan i čist put OVK-a

"Danas sam radostan da je i međunarodna pravda potvrdila da je naš put za slobodu bio čist i pravičan. To nam daje vjeru da je i put pred nama dobar i da ćemo moći zajedno da prevaziđemo izazove koji nas očekuju. Ja vas uvjeravam da ću raditi sa svima vama kako bismo razvijali zemlju, da idemo u susret izazovima i da postižemo nove uspjehe", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer Hashim Thaci, koji se zajedno s Haradinajem obratio javnosti, rekao je da je "današnja presuda Haškog tribunala još jedna pobjeda za građane Kosova, za državu Kosovo". On je dodao da je to "posebno radosna vijest za porodicu Haradinaj koja se povezuje sa čistom i pravičnom borbom koju smo vodili kao OVK-a.

"Ovo je dobra vijest za sve Albance i slobodno mogu da kažem da je nevinost Haradinaja i svih njegovih saboraca dodatak veličanstvenom slavlju koje smo imali povodom 28. novembra, 100. godišnjice nezavisnosti Albanije i praznika nacionalne zastave", rekao je Thaci.

Haradinaj je na prištinski aerodrom sletio u 17.15 sati gdje je dočekan uz vatromet, počasnu gardu i crveni tepih. Uz članova porodice, pored Thacija, dočekali su ga kosovski ministar sigurnosnih snaga Agim Čeku, većina članova vlade, funkcioneri njegove Alijanse za budućnost Kosova.

Slijetanje aviona na pistu aerodroma u Prištini dočekano je aplauzom, dok je dolazak Thacija ispraćen zvižducima.

Ispred aerodroma okupilo se više hiljada pristalica koji su nosili albanske i zastave Kosova, kao i plakate s njegovim likom. Među okupljenima, od kojih je veliki broj došao organizovano autobusima, nalazili su se i njegovi bivši saborci.