Iznuđena odluka
149

Haradinaj: Carinske stope ostaju na snazi dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Carinske stope na robe iz Srbije i BiH ostaju na snazi sve dok Srbija ne prestane da ugnjetava Kosovo i odbija da prihvati sporazum o normalizaciji odnosa koji podrazumijeva obostrano priznavanje između Kosova i Srbije, rekao je premijer Kosova Ramush Haradinaj na sjednici parlamenta.

"Sve dok Srbija ne prizna nezavisnost, stopa na uvoz roba iz Srbije će ostati na snazi", kaže Haradinaj, navodeći da je odluka o uvođenju carinske stope iznuđena, jer je bez nje nemoguće postići međunarodni pravno obavezujući sporazum o međusobnom priznavanju.

Šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda Avni Arifi rekao je da je poslao pismo visokom predstavniku EU Federici Mogherini, u kome je upozorio na "brojna kršenja Briselskog sporazuma od Beograda", zbog čega je odluka Prištine o uvođenju carinske stope "opravdana".

Predstavnici albanskih institucija tvrde da je odluka o uvođenju carinske stope "mjera reciprociteta pošto Srbija i BiH kontinuirano krše CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini".

U Privrednoj komori Kosova tvrde da firme iz Srbije i BiH učestvuju u izvođenju radova u okviru više od 100 javnih tendera, dok firme sa Kosova skoro da nemaju niti jedan ugovor u Srbiji ili BiH.

"Razlog odbijanja ponuda koje kosovske firme predaju na javnim tenderima u Srbiji i BiH su nepriznavanje dokumentacije o registraciji firmi na Kosovu", kažu u Privrednoj Komori.

Prema informacijama iz Kosovske policijske službe /KPS/, pripadnici specijalne jedinice ROSU i graničnih jedinica su dobili nalog da spriječe ulazak roba iz Srbije i BiH alternativnim putnim pravcima preko sjevera Kosmeta.

"Jedinice KPS-a su premještene u bazu Kosovskih bezbjednosnih snaga u južnoj Kosovskoj Mitrovici odakle će u skladu sa naredbom ministra unutrašnjih poslova raditi na sprečavanju uvoza roba preko prelaza Jarinje i Brnjak", kažu u policiji.

Iz policije dodaju da je u toku priprema akcije u kojoj će biti izvršen pregled rada trgovinskih i drugih radnji na sjeveru Kosova, s ciljem da se iz prodaje povuku svi proizvodi koji nemaju oznaku "Republika Kosovo".

Ta akcija uveliko traje na području južno od Ibra, pošto su jutros inspekcijske službe, svaka u okviru svojih nadležnosti, izdale naredbu o povlačenju proizvoda bez oznake "Republika Kosovo" iz prodaje "u roku odmah".