Blic
0

Hapšenje Ratka Mladića do kraja avgusta?

Sarajevo-x.com
Haški bjegunac Ratko Mladić trebalo bi da se nađe u Hagu do kraja avgusta, prema planu vlasti u Beogradu, saznaje “Blic“.

Timu operativaca povjeren je zadatak lociranja i hapšenja Mladića, a odloženi su i godišnji odmori do daljeg.

Mnogi izvori i dalje tvrde da se Mladić još krije u Novom Beogradu, te da ga ne pokriva četa telohranitelja opskrbljena teškim i lakim naoružanjem dok drugi tvrde da Mladića štiti samo par ljudi.

"Mladić, poput Karadžića pred hapšenje, živi normalnim životom, ali se ne izlaže javnosti tako slobodno. Izlazi rijetko i stan napušta u rane jutarnje ili kasne večernje sate," kaže anonimni sagovornik.

Velika je verovatnoća, međutim, da su strani mediji u pravu kada procjenjuju da bi hapšenja Mladića mogao biti znatno teži posao no što je to bio slučaj sa Karadžićem. Ne zbog, kako navode, njegovih vještina preživljavanja, što mu u gradskoj urbanoj sredini nije od presudnog značaja, već zbog jakih vojnih veza i stečenog bratstva u krvi, koje se nikada ne raskida.

Istina je, kako kažu, i da je Mladić daleko manje razmetljiv od Karadžića i svakako dobro obučen vojni obavještajac.

Postoji velika vjerovatnoća da su navodi medija o Mladićevoj bolesti ipak tačni. Poznato je da je izvjesno vrijeme liječen u Beogradu.

Carla del Ponte, bivša glavna haška tužiteljica, tvrdila je da u Mladićevom liječenju učestvuje više doktora s vojnim iskustvom.