{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hapšenje Mladića oslobodilo bi Srbiju teškog tereta

F
20.7.2009. u 15:48
0
1
Hapšenje Mladića oslobodilo bi Srbiju teškog tereta
0
Hapšenje Mladića oslobodilo bi Srbiju teškog tereta
Predsjednik Vijeća za saradnju s Haagom Rasim Ljajić ocijenio je da bi hapšenje Ratka Mladića bio uspjeh za Srbiju, jer bi se ona time oslobodila teškog tereta.
- Lični aspekt je sporedan. Važno je da Srbija Mladićevim hapšenjem može da se oslobodi teškog tereta. Sada je naša zemlja talac jednog jednog čovjeka. Njegovo hapšenje stoga ne bi bio moj lični uspjeh, već uspjeh za cijelu Srbiju, rekao je Ljajić za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), prenosi u ponedjeljak Tanjug.

- I jedno je sigurno: mi smo potpuno usredsređeni na to da pronađemo, uhapsimo i izručimo Mladića, naveo je on.

Govoreći o tome zašto Mladić još nije uhapšen, Ljajić, koji i ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Srbije, rekao je da bi se moglo navesti mnogo razloga za to, ali da jedan od njih sigurno nije nedovoljna odlučnost.

- Politička volja za njegovo hapšenje postoji, rekao je Ljajić.

Dnevnik je podsjetio da je Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba, uhapšen prošlog ljeta u Beogradu, navodeći da je bilo onih koji su se nadali da će njegovo hapšenje dati neke informacije o Mladićevom mjestu boravka, ali da se to nije dogodilo jer se krugovi njihovih pomagača nisu preklapali.

List prenosi i Ljajićeve riječi da se Mladićevi tragovi gube početkom 2006. godine.

U razgovoru za FAZ Ljajić je govorio i o saradnji s Tribunalom u Haagu, navodeći da se bivši glavni tužilac ovog suda Carla del Ponte nije libila da zalazi na politički teren, za razliku od njenog nasljednika Serga Brammertza, koji nema ambicije da utiče na put Srbije u EU.

Na opasku FAZ-a da je saradnja s Tribunalom sa Beograd postala jednostavnija od kad je Carla del Ponte napustila sud, Ljajić je rekao: "To zapravo nije lična stvar, ali svaki čovjek daje pečat svojoj službi".

On je prepričao i jedan davni događaj kada je Carla del Ponte, iznervirana nedovoljnim napretkom Srbije u potrazi za optuženima, došla u Beograd i vodila teške razgovore s jednim tadašnjim ministrom.

Ministar ju je uvjeravao da će nove srpske metode hapšenja sa sigurnošću biti stres za generala Mladića, na šta je ona, vidno iznervirana, uzela pepeljaru i povikala: "Mladić pod stresom? Ja sam pod stresom!", navodi list.

- U takvim trenucima trebalo je strahovati da li će članovi srpske vlade ostati fizički nepovrijeđeni, primjetio je Ljajić ironično, naveo je njemački dnevnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: