|

Hapšenje Mladića i Hadžića jedino otvoreno pitanje

Hapšenje Mladića i Hadžića jedino otvoreno pitanje
0
F
FENA
5.11.2009. u 15:26
2
komentara
0

dijeljenja
Hapšenje Mladića i Hadžića jedino otvoreno pitanje Foto: AP
Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz u četvrtak je, u odvojenim sastancima s najvišim srbijanskim političkim dužnosnicima, zaključio kako je u saradnji Srbije s Haškim sudom jedino otvoreno pitanje hapšenja dvojice optuženih koji se još uvijek nalaze u bijegu, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.
Srbijansko nacionalno vijeće za saradnju s Haškim sudom saopćilo je da su njegov predsjednik Rasim Ljajić i Brammertz izrazili zadovoljstvo dostavom dokumentacije sudu u Hagu, uvidom u arhive srbijanskih državnih tijela i drugim vidovima tehničke saradnje.

Brammertz je, navodi se u saopćenju, naglasio da će se podaci o saradnji Srbije s Haškim sudom naći u njegovom šestomjesečnom izvještaju što će ga u decembru podnijeti Vijeću sigurnosti UN, te dodao kako je jedino preostalo otvoreno pitanje hapšenje dvojice haških bjegunaca.

Brammertz je u četvrtak razgovarao i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem.

Prema priopćenju iz Tadićevog ureda, srbijanski je predsjednik izjavio u razgovoru kako Srbija intenzivno traga za Mladićem i Hadžićem.

Tokom dvodnevne posjete Beogradu, u okviru priprema za podnošenje redovita izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a početkom decembra, Brammertz je u srijedu razgovarao sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i članovima akcijskog tima za saradnju s Haškim sudom.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...