{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hapšenje Karadžića korak ka uspješnijoj saradnji s Haagom

F
30.7.2008. u 15:30
0
0
Hapšenje Karadžića korak ka uspješnijoj saradnji s Haagom
0
Hapšenje Karadžića korak ka uspješnijoj saradnji s Haagom
Hapšenje Radovana Karadžića i Stojana Župljanina predstavlja nekoliko koraka ka kompletiranju saradnje s Haškim tribunalom, izjavio je danas bivši ministar vanjskihspoljnih poslova SRJ Goran Svilanović.
"Važno je da se poštuje ono što Vlada Srbije radi po tom pitanju i to je poruka koju bi trebalo da čuju naši sagovornici u Bruxellesu", kazao je Svilanović i dodao da bi EU prije izvještaja haškog tužioca Sergea Brammertza, mogla donijeti odluku o odmrzavanju prijelaznog ugovora i normalizaciji trgovinskih odnosa Srbije i EU.

Svilanović je, gostujući na TVB92, rekao da je saradnja s Tribunalom u Haagu pitanje moralne odgovornosti prema žrtvama zločina i dodao da je Vlada Srbije 2000. godine propustila priliku da kaže i objasni zločine koji su se dogodili na obje strane - u Bratuncu, Srebrenici, Vukovaru i drugim mjestima i da je teret za to prepušten Nataši Kandić i nevladinom sektoru.

"Bilo bi dobro da ljudi koji vode Srbiju koriste svaku priliku da ukažu na to koji su to zločini počinjeni, kako se ko ponašao i zašto su podignute optužnice, kao i da se ukaže na to koje su obaveze prema Međunarodnom sudu pravde", istakao je on.

Svilanović je istakao da je jedini način da se stabilizuju Srbija i zemlje u okruženje da se započnu pregovari o pridruživanju EU .

On je objasnio da je prijelazni sporazum drugorazredna stvar i da je najvažnije da Srbija zajedno sa okolnim zemljama postane kandidat za članstvo u EU i da "počnemo da vodimo pregovore sa EU".

Prema njegovom mišljenju, Srbija ima politički složen odnos sa EU zbog pitanja statusa Kosova i dodao da EU posljednje dvije godine paralelno s politikom uslovljavanja vodi politiku koja Srbiju uključuje u integracione procese i objasnio da se Srbija sada ponaša na jedini mogući način na koji može da se ponaša, bez obzira na to ko je na vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: