Srbija
0

Hapšenja zbog izdavanja lažnih pasoša

SRNA
Pripadnici policije Srbije uhapsili su 24 osobe, od kojih 16 službenika MUP-a, zbog sumnje da su Albancima sa Kosova i Metohije nezakonito nabavljali biometrijske lične karte i putne isprave Srbije.

Ova lica su uz krivičnu prijavu privedena istražnom sudiji Višeg suda u Nišu, koji im je odredio pritvor u trajanju od 30 dana zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih djela - udruživanje radi obavljanja krivičnih djela, primanje mita, zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Cilj uhapšenih, kako je saopšteno, bio je da korišćenjem svog službenog položaja i stvarnog uticaja posreduju kod drugih državnih službenika da obavljaju službene radnje koje ne bi smjeli da rade ili da ne izvrše službe koje bi morali izvršiti i omogućili podatke iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP-a, suprotno Obaveznoj instrukciji o pravilima i postupcima u korišćenju informacionog sistema MUP-a.

Hapšenje je izvršeno 5. maja, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je danas još oštriju kontrolu na granici, turističkih agencija i saobraćajnih preduzeća kako bi se spriječio odlazak lažnih azilanata iz Srbije u države EU. 

"Razgovaraćemo sa predstavnicima lokalnih samouprava, nacionalnih zajednica i Roma i Albanaca i objasniti im da ti ljudi neće dobiti azil u državama EU i da mogu da naprave štetu celoj državi u vezi sa viznom liberalizacijom", rekao je Dačić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon izjavila je da je novi talas lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, naročito u Belgiji i Švedskoj, razlog za veliku zabrinutost u zemljama članicama EU, te da EU ne isključuje mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane Srbija i Makedonije.
    "Neke države članice /EU/ predlažu uvođenje mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju bezviznog režima. Situacija je veoma ozbiljna i odgovorni političari treba da djeluju odmah", rekla je Fajonova.