Poručili DORH-u da zaštiti server
0

VIDEO / Hakeri preuzeli odgovornost za objavu snimke Sanadera

FENA
Hakerska skupina NullSecurity Croatia preuzela je odgovornost za objavljivanje snimke svjedočenja Ive Sanadera na internetu.

"Za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe! P.S. Poručujemo DORH-u da malo bolje zaštiti svoj server", piše na Facebook i Twitter stranici hakerske organizacije NullSecurity Croatia.

U međuvremenu su Državno tužilaštvo RH (DORH) i USKOK opovrgnuli da je s njihovih servera skinut sporni materijal, istaknuvši da su njihovi serveri sigurni te da se snimke ispitivanja osumnjičenika ne pohranjuju na njima.

Riječ je o videosnimci u trajanju od 12 minuta i šest sekundi, a koju je na YouTube 27. novembra postavio korisnik pod imenom "RemetinecLIVE". Na videosnimci je "timecode", na kojem je vidljivo da je riječ o sadržaju izvorne dužine od oko 50 minuta, čiji su dijelovi isječeni i kasnije montirani, tako da objavljena videosnimka traje 12,06 minuta.

Snimka je sinoć uklonjena s YouTubea, no od jutros je ponovno dostupna.

Ista hakerska skupina koja tvrdi da je postavila snimku nedavno je najavila da će danas napasti stranice HDZ-a i Mladeži HDZ-a i na osam sati onemogućiti pristup stranicama te da će na dan izbora na Facebooku i Twitteru objaviti dokumente koji će "potresti" hrvatsku javnost, HDZ i premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor.

Nakon što je na YouTubeu osvanula snimka ispitivanja bivšeg premijera Državno tužilaštvo RH je sinoć najavilo da će od policije zatražiti hitnu istragu kako bi se otkrilo tko je snimku objavio i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne, za što je moguća kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Najavili su i da će putem međunarodne pravne pomoći zatražiti da se utvrdi tko je snimku objavio na YouTubeu.

Iz DORH-a su ujedno pozvali medije da uklone snimku sa svojih portala jer u suprotnom krše zakon i moguće čine kazneno djelo, što je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ocijenio pokušajem medijske cenzure.

Objavu Sanaderove snimke osudili su Sanaderovi branitelji koji će o tome, kako se doznaje od odvjetnika Gorana Suića, danas razgovarati sa svojim klijentom u zatvoru u Remetincu, kao i odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj koji smatra da DORH i glavni državni tužilac Mladen Bajić snose veliku dogovornost zbog objave dijela iskaza.

U međuvremenu je u današnjoj štampi objavljen navodni iskaz Jadranke Kosor USKOK-ovim istražiteljima u slučaju Fimi medija od 11. novembra.