Uzeo nekoliko hiljada eura
6

Haker opljačkao novac sa računa za oboljelu djecu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrvatski haker opljačkao je novac sa humanitarnog računa za djecu iz Srbije oboljelu od Batenove bolesti koja su trenutno na liječenju u Kini, piše beogradski dnevnik "Press".

List navodi da švajcarska i hrvatska policija tragaju za osobom koja je preusmjerila donacije koje su iz inostranstva uplaćivane na ovaj račun. Krađa je otkrivena kada je jedna žena iz Švajcarske obavijestila švajcarsku policiju da 300 franaka, koliko je uplatila, nije stiglo do onih kojima je novac namijenila.

Račun koji je hakovan otvoren je u Hrvatskoj, na ime Stevana Čovića, oca malog Alekse iz Subotice, zato što najveći svjetski servis za plaćanje preko interneta "PayPal" ne funkcioniše u Srbiji.  Čović je objasnio da je "PayPal" račun otvoren jer su manje provizije. 

"Ne znamo koliko para nam je tačno uzeto, s obzirom na to da smo krađu primijetili tek kada nas je zvala gospođa iz Švajcarske. Ko zna koliko je ljudi prije nje uplatilo novac, otkako smo posljednji put provjeravali stanje na računu. Policija nam je rekla da je novac uzimao haker iz Hrvatske", rekao je za "Press" Stevan Čović.

Srećom ovo je bio samo jedan od računa i novac sa njega je trebalo da posluži za troškove roditelja i djece tokom boravka u Kini, pa je procijenjena šteta nekoliko hiljada eura, navodi list.