Neformalni sastanak
18

Hahn: Spor o nazivu "Makedonija" bit će riješen do kraja juna

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn kaže da je siguran da će tokom bugarskog predsjedavanja EU, odnosno do kraja juna biti riješen spor o nazivu Makedonija između Skoplja i Atine.

"Siguran sam u to", rekao je Hahn novinarima u Sofiji, gdje se održava neformalni sastanak ministara vanjskih poslova članica EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da je prioritet bugarskog predsjedavanja da se obezbijedi zajednička budućnost zapadnog Balkana u EU.

"Tokom bugarskog predsjedavanja pruža nam se mogućnost da unapređujemo cijeli region", rekla je Mogherini.

Bugarski ministar vanjskih poslova Ekaterina Zahrijeva izjavila je da su države članice EU saglasne u ocjeni da su zemlje zapadnog Balkan u srcu Evrope, a ne u "zadnjem dvorištu".

"U interesu zapadnog Balkana, ali i zemalja članica i EU je da nemamo sive zone i crne rupe na našem kontinentu", dodala je Zahrijeva.

Ona je najavila da će Evropska komisija u aprilu predstaviti izvještaje o svakoj zemlji koja se nalazi u procesu pristupanja EU.

Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU u Sofiji prisustvovali su i šefovi diplomatija zemalja kandidata za članstvo - Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.