|

Hahn ohrabruje dijalog Srbije i Hrvatske u interesu stabilnosti regije

Hahn ohrabruje dijalog Srbije i Hrvatske u interesu stabilnosti regije
0
F
FENA
7.2.2018. u 20:22
21
komentara
0

dijeljenja
Hahn ohrabruje dijalog Srbije i Hrvatske u interesu stabilnosti regije Foto: EPA-EFE
Povjerenik EU-a za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je u srijedu u Beogradu poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako cijeni njegov prijedlog o šestomjesečnom moratoriju na teme iz prošlosti kao doprinos odnosima s Hrvatskom.
Na zajedničkoj konferenciji za medije poslije sastanka s Vučićem, Hahn je ocijenio kako "ovoj regiji nisu potrebni samo političari, već državnici".

"Potrebno je gledati u dalekosežnu perspektivu, ponekad prešutjeti neko pitanje da biste napredovali i upravo to cijenim kao doprinos", rekao je evropski povjerenik, prenosi Hina.

Vučić je u intervjuu za sedmični list Globus uoči posjete Hrvatskoj najavljene za 12. i 13. februara rekao da bi najbolje bilo da se Hrvatska i Srbija, kada je riječ o traumatičnim temama iz prošlosti koje izazivaju najviše napetosti u odnosima, dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vrijeme, naprimjer šest mjeseci. Rekao je da će to na njihovom sastanku predložiti i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Hahn je sugerirao kako je "za početak" potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusjedske odnose, naglasivši da su to dvije za regiju vrlo važne države.

"Riječ je o dvije važne zemlje i dobro je da te one imaju korektne odnose na kojima se dalje može graditi budućnost, zajedničke inicijative i akcije", rekao je Hahn.

Srbijanski šef države izjavio je na konferenciji za medije s Hahnom kako je "iznenađen i zaprepašten" izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prilikom najavljene posjete Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

"Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu reći je - da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti. To bih mogao potkrijepiti hiljadama svakovrsnih i teških argumenata", rekao je Vučić novinarima.

Nakon razgovora s Hahnom, Vučić je ponovio raniju poruku kako u posjetu Hrvatskoj odlazi u "dobroj vjeri", te da će uz njega u delegaciji biti stručnjaci koji žele rješavati i pitanja iz prošlosti, ali da je namjera prije svega razgovarati o budućnosti.

Vučić je rekao da ne strahuje od protesta najavljenih u povodu njegova dolaska u Zagreb.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...