Regija
0

Hag uslov Srbije za članstvo u EU

SRNA
Evropski liberali usvojili su danas na Kongresu u Barseloni rezoluciju Liberalno-demokrtaske partije iz Srbije, kojom se utvrđuje da je hapšenje i izručenje haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića pretpostavka za potpunu integraciju Srbije u EU, odnosno za prijem u članstvo, a ne za odmrzavanje trgovinskog sporazuma.

Ovu formulaciju je usvojila i holandska partija "D66", čime je prvi put jedna holandska politička partija stala iza zahtjeva LDP- a da se Srbiji sada otvori mogućnost primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i praktično podnošenje kandidature za prijem u EU, a da se tokom tog procesa okonča izručenje preostalih haških optuženika, saopšteno je iz LDP-a.

LDP navodi da sada prvi prioritet spoljne politike Srbije treba da bude obezbjeđivanje podrške holandske vlade za početak primjene SSP do kraja godine, koje će biti praćeno i podnošenjem kandidature.

"Ovo samo može da ojača evropske snage u Srbiji i podigne efikasnost u okončanju saradnje, koja ostaje uslov za punopravno članstvo. Uspeli smo da težište pomerimo sa prostog odmrzavanja primene Trgovinskog sporazuma, koji, ukoliko nastavimo da radimo u narednim nedeljama, više ne bi trebalo da bude sporan, i vezala ga za onaj trenutak kada Srbija bude dalje odmakla u procesu prijema u punopravno članstvo", saopšteno je iz LDP-a.

U saopštenju se navodi da je ovo veliki korak naprijed, ali nikako nije razlog za predah, opuštanje i slavlje.

"Svi dalji koraci su na Srbiji, i to su nam jasno predočili holandski partneri. Moramo da pokažemo da smo sposobni da uđemo u višegodišnji proces prijema u članstvo EU, uključujući i dokaz da smo pravna država sposobna da sprovodi zakone i u potpunosti završi sva izručenja Tribunalu", navodi LDP.

LDP poručuje da Srbija teško stečeni kredibilitet i nove poruke iz holandskih političkih krugova ne smije prokockati i da odustanemo od ispunjavanja obaveza.

"Mnogo smo radili sa svim evropskim liberalnima, među kojima je i deset (od 27) komesara Evropske komisije, četiri premijera zemalja EU i veliki broj ministara spoljnih poslova, koji će već na sastanku 7. decembra razmatrati mogućnost početka primjene Prelaznog trgovinskog sporazuma. Nema sumnje da će svi predstavnici evropskih liberala na ovom i svim drugim budućim sastancima zastupati stavove koji su usvojeni u rezoluciji LDP-a", navedeno je u saopštenju.