Objavio informacije o svjedocima
0

Hag: Presuda Šešelju za nepoštovanje suda 31. oktobra

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški tribunal saopćio je u četvrtak da će lideru Radikala Vojislavu Šešelju biti izrečena presuda 31. oktobra za nepoštovanje suda jer je objavio informacije o 11 zaštićenih svjedoka u svojoj knjizi i na internetu.

Prema optužnici za nepoštovanje suda, Šešelju je Tribunal nizom odluka naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, a "koje sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svjedoka" iz glavnog procesa koji se protiv vođe radikala vodi po optužnici za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše dalje u optužnici, prenosi Tanjug.

Šešelj je do sada ukupno tri puta optuživan za nepoštovanje suda, a tribunal ga je već ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora zbog istog prekršaja.

Inače, za nepoštovanje suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 eura, ili obje.

Šešelj se u pritvoru tribunala u Scheveningenu nalazi od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud objelodanio optužnicu protiv njega, a njegovo suđenje je počelo 2007. godine.