Uhapšen kad je krenuo po novac
0

FOTO / Hadžić je imao lažni identitet i bio je bez brade

Sarajevo-x.com
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Goran Hadžić prilikom hapšenja (Foto: RTS)
Posljednji haški optuženik Goran Hadžić imao je lažni identitet koji je koristio prilikom skrivanja od pravde, a u trenutku hapšenja bio je bez brade, saznaje B92.

Uhapšen je kad je krenuo da podigne novac, a potom prebačen u pritvor u Beogradu, gdje će u Specijalnom sudu biti ispitan u 13 sati.

Policajcima koji su ga došli privesti odmah je rekao ko je. Izgledao je neprepoznatljivo.

Hapšenje Hadžića potvrdio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Srbije Boris Tadić. On je kazao da se hapšenje zbilo jutros u 8:24 sati u rejonu Fruške gore, ističući da je Srbija time završila saradnju sa Haškim tribunalom i da će nastaviti svoje međunarodne obaveze.

Prema saznanjima B92, Hadžić je uhapšen u blizini sela Krušedol na putu u šumi između dva objekta. Blic javlja kako je Hadžić uhapšen prilikom sastanka sa neimenovanim saradnikom koji mu je dostavljao novac.

Tadić je rekao da će istraga utvrditi ko je pomagao Hadžiću u bijegu.

Hadžićev advokat Toma Fila kazao je kako će njegovo izručenje Haagu teći kao i u slučaju Ratka Mladića. Prvo će ga identifikovati u pritvorskoj jedinici, zatim će ga upoznati s optužnicom, a nakon što sudsko vijeće donese odluku o njegovom izručenju, Hadžić će krenuti put Haga.

Hadžić na ulasku u sudnicu (Foto: SRNA)
Hadžić na ulasku u sudnicu (Foto: SRNA)
Hadžićeva porodica, koja živi u Novom Sadu je u šoku. Ispred njihove kuće okupile su se brojne novinarske ekipe, a njegov sin Srećko kazao je da se osjeća grozno.

U ekskluzivnoj izjavi za Večernje novosti, supruga Živka i sin Srećko kazali su kako im je najvažnije da je Goran Hadžić živ.

"Već sedam godina živimo u nepoznanici, iščekivanju, sluteći i najcrnji ishod. Nemamo još uvijek službenu informaciju o tome da je, kako i gdje je uhapšen, je li se sam predao ili se opirao. Niko nas još službeno nije obavijestio", kazali su i dodali da im je "preko glave" policije i novinara u njihovoj ulici.

Haški tribunal optužio je Gorana Hadžića 2004. godine za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužen je da je kao predsjednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i kasnije kao predsjednik Republike Srpske Krajine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao saizvršilac tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj.