{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžić će pred sudiju O-Gon Kwona

F
21.7.2011. u 19:59
0
7
Hadžić će pred sudiju O-Gon Kwona
0
Hadžić će pred sudiju O-Gon Kwona
Haški tribunal saopćio je danas da će pretpretresni sudija u procesu protiv Gorana Hadžića biti zamjenik predsjednika tog suda sudija O-Gon Kwon.
Poslije izručenja Hadžića Haagu, sudija O-Gon Kwon će zakazati sjednicu na kojoj će optuženi imati priliku da se izjasni o krivici za zločine u Hrvatskoj, a potom odrediti narednu statusnu konferenciju.

S obzirom na to da je odsutan predsjednik tribunala Patrick Robinson, koji je nadležan da određuje sudije za pretpretresni postupak, u skladu s pravilima tribunala, O-Gon Kwon je kao njegov zamjenik imenovao sam sebe za pretpretresnog sudiju Hadžiću, navedeno je u odluci.

Godišnji odmor za zaposlene u Tribunalu počinje u ponedjeljak, ali će sud nastaviti da radi u mjeri u kojoj je to neophodno, do prvog pojavljivanja Hadžića pred sudom.

Direktor ureda Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je danas da će ministrica pravde Snežana Malović odluku o izručenju Hadžića potpisati kada istekne zakonski rok za ulaganje žalbe.

Hadžić, koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, ranije danas se u pisanoj formi odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju Haagu.

Njegov branilac Toma Fila očekuje da Hadžić neće biti izručen Haagu do petka uvečer kako bi mu bilo omogućeno da se vidi s članovima porodice koji ga do sada nisu posjetili u pritvoru, javio je Tanjug.

Posljednjeg haškog bjegunca, bivšeg predsjednika Republike srpske Krajine Gorana Hadžića uhapsili su jučer ujutro u rejonu Fruške gore pripadnici Sigurnosno-informativne agencije.

Hadžić je bio u bijegu sedam godina, a Haški tribunal ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: