Kronen Zeitung
0

"Gusara ima i na Dunavu, kroz Srbiju"

FENA
Beograd
Beograd
Gusara koji napadaju brodove nema samo u Africi, već i na Dunavu, kroz Srbiju, piše visokotiražni bečki dnevnik "Kronen Zeitung".

Prema navodima u tom listu, posade bugarskih brodova "sve su učestalije izloženi napadima gusara na Dunavu". U protekle dvije godine, kako tvrdi list, zabilježeno je "čak 38 napada u srpskom dijelu Dunava". Nedavno je, navodno, došlo i do okršaja, pri čemu je član posade bugarskog broda "zamalo izgubio život".

Riječni gusari postaju sve agresivniji, žali se bugarsko riječno brodarstvo, koje tvrdi da su pljačkaši na rijeci "najaktivniji oko luke Smederevo".

Obično napadaju jednim ili dva čamca, na kojima se nalaze do četiri naoružane osobe, piše "Kronen cajtung", dodajući da su im najomiljeniji plijen metalni prdmeti, šećer, ugalj, đubrivo, kao i kukuruz, pšenica i slično.

Ukoliko brod nema ništa od toga utvovareno, "gusari" se zadovoljavaju, navodno, i sa instrumentima ili elektronskim spravama.

U Bugarskoj, kako navodi list, zbog toga sumnjaju da su gusari "mali trgovci iz srpskih podunavskih mjesta".

Nedavno su "riječni gusari" bacili člana posade jednog broda u Dunav, nakon što je pokušao da ih razjuri, tvrdi bugarski kapetan Ivan Ivanov, precizirajući da se radilo o teretnom brodu koji je dolazio iz Ukrajine.

Često bugarski riječni brodovi poslije napada "gusara" ne mogu da se usidre, jer su ti kriminalci uništili njihov inventar. U prosjeku nastaje, prilikom svakog napada, šteta oko 1.000 eura, istakao je kapetan Ivanov. "Kronen" je naveo da su prijave i žalbe podnesene vlastima ostale nedjelotvorne.

List, naime, tvrdi da je "srpska policija istakla da nema dovoljno osoblja i patrolnih čamaca".