Slijedi čišćenje
29

Gume, ambalaža i drugi otpad u moru kod najveće splitske plaže

Klix.ba
Foto: UPA Rostrum Split
Splitska udruga podvodnih aktivnosti UPA Rostrum je na svojoj stranici na društvenoj mreži Facebook objavila šokantne fotografije morskog dna na splitskoj plaži Žnjan.

Na fotografijama je prikazano morsko dno najveće splitske plaže Žnjan na kojem se vide bačene gume, plastične flaše, različita ambalaža, obuća, alat pa čak i kontejner.

Pomenuta udruga je najavila akciju čišćenja planiranu za 15 decembar.

"Fotografije nisu ugodne, ali su trenutna situacija na lokaciji odabranoj za akciju čišćenja. Dan po dan, polako se bliži i kraj 2018. godine, a na ronilačkoj karti nastojimo ostati zabilježeni po sada već tradicionalnoj, trećoj akciji čišćenja podmorja 'Čisti Božić i Bistra Nova godina 2018'. Nakon dvogodišnjeg čišćenja podmorja Zvončaca, ove godine prebacujemo se na Žnjan. Jedan od poligona za ronilačku obuku naših članova, nažalost pruža šaroliku sliku podmorja, iako roniocima nastojimo pokazali ono najljepše, vezati ih za more i podmorje, njegovo istraživanje i zaštitu, Žnjanu smo za 2018. godinu odlučili pokloniti čišće morsko ruho. Nažalost, osnovni preduvjet za održavanje akcije, a to je da ima otpada, u ovom slučaju je i više nego ispunjen. Pomno skeniranje i pregled terena, raspodjela ronioca, osiguravanje kvalitete podrške s kopna, a za kraj da svi sudionici akcije budu zadovoljni nama je prioritet. Tjedni planiranja su iza nas, a sada kreće najbitnije. Stotine guma, ambalaže do svih materijala, oblika i veličina, akumulatora, plastičnih kesa pa čak i kompletni kontejner samo čekaju 15. decembar da napokon budu uklonjeni iz mora", navodi se na Facebook stranici UPA Rostrum Split.