{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gudurić se ne osjeća krivim za ubistvo Pukanića

F
15.3.2010. u 11:18
0
2
Gudurić se ne osjeća krivim za ubistvo Pukanića
0
Gudurić se ne osjeća krivim za ubistvo Pukanića
Bojan Gudurić (Foto: Cropix)
Bojan Gudurić, jedini od šestorice optuženih za atentat na Ivu Pukanića koji je do izručenja krajem februara bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, danas je izjavio da nije krivi ni po jednoj tački USKOK-ove optužnice koja ga tereti za teško ubistvo i udruživanje u organizaciju koja je, osim Pukanića, trebala ubiti još dvije osobe u Zagrebu.
Nakon što mu je pročitana optužnica, čime je suđenje formalno počelo ispočetka, Gudurić je, kao i ostali optuženici, rekao da nije kriv, no nije želio iznositi odbranu ili odgovarati na pitanja. Rekao je samo da će ga i dalje zastupati branitelj po službenoj dužnosti Dragan Baltić.

Gudurić se pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kršul prvi put pojavio 3. marta kada je zatražio dodatni rok za upoznavanje s optužnicom i pronalazak advokata. Prije toga je više od godinu dana bio u bijegu ali se uoči početka zagrebačkog suđenja za Pukanićevo ubistvo predao u Banjoj Luci.

U ekstradicijskom postupku u BiH odrekao se žalbe na izručenje tražeći da ga se izruči Hrvatskoj jer se, navodno, boji da bi mu život bio u opasnosti u Srbiji koja je također tražila njegovo izručenje, pošto je tamo osuđen na četiri godine zatvora zbog razbojništva. Pravosudnim vlastima u BiH izjavio je da je potpuno nevin za Pukanićevo ubistvo te da vjeruje da će pred hrvatskim pravosuđem imati pošteno suđenje.

Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića kao kolateralnu žrtvu te planirala ubistvo još dvije osobe na zagrebačkom području, uz Gudurića su optuženi bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko
Milovanović i Slobodan Đurović. Gudurića USKOK tereti da je sudjelovao u pripremi ubojstva i da je trebao ubiti Pukanića iz snajpera ukoliko zakaže eksplozivna naprava koju su postavili pored njegovog automobila.

Paralelan postupak za isti zločin uskoro će početi i u Beogradu, gdje će se na optuženičkoj klupi način Milovanović, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 miliona eura.

Gudurić zvan Bajone studirao je pravo u Novom Sadu. Kao 24-godišnji član kriminalne grupe u Srbiji je optužen za više pljački benzinskih stanica, kladionica, zlatara, poslovnih prostora i trgovina 2004. i 2005. u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu. Novosadska kriminalna grupa je prema srbijanskom tužiteljstvu opljačkala 2,2 miliona srpskih dinara.

Neki hrvatski mediji pisali su da je Gudurić i stručnjak za eksplozive koje ga je naučio izrađivati jedan bivši vojni specijalac iz Novog Sada.

Na odsluženju kazne zatvora u Sremskoj Mitrovici 2006. Gudurić se navodno zbližio s Robertom Matanićem s kojim sada dijeliti optuženičku klupu na zagrebačkom Županijskom sudu.

U nastavku suđenja predstavnici tužiteljstva i odbrane raspravljaju o novim dokazima ili ponavljanju onih koji su već izvedeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: