Zaglavili u Krajini
36

Guardian objavio reportažu o migrantima u BiH i RH: Optužili hrvatsku policiju za brutalnost

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Britanski Guardian objavio je veliku reportažu o migrantima koji su zaglavili u Bosni i Hercegovini.

U fokusu ove priče je, pak, kako se navodi, brutalnost hrvatske policije prema migrantima. Naime, objavljena su svjedočanstva migranata smještenih u Velikoj Kladuši, a koja govore o razbijenim mobitelima, krađi, nasilju i napadu pasa.

Novinaru Guardiana su ispričali da čekaju rješenje svog statusa ili priliku za ulazak u Zapadnu Evropu. Svi sagovornici svjedoče o nasilju koje se u konačnici ne može potvrditi.

"Prije deset dana su nam uzeli sav novac koji smo imali. Više od 1.000 eura. Poderali su mi pasoš i mlatili su nas pendrekom. Riskiramo život u brdima. Ne spavamo, možda ćemo umrijeti. Uredu, policija nas uhvati i vrati natrag, to razumijem. Ali zašto nas tuku? Zašto nas ponižavaju, upitao je Chouaib (30) iz Alžira.

Ističe se da je u BiH prošle godine ušlo manje od 1.000 migranata, a ove je godine brojka puno veća, jer je stiglo najmanje 9.000 izbjeglica. Većina ih dolazi iz Afganistana, Irana i Sirije, a na putu su između dvije i tri godine.

U Velikoj Kladuši na rubu grada u improviziranim šatorima, kako se izvještava, živi blizu 400 ljudi. Krijumčari navodno naplaćuju i 2.500 eura za prijevoz u Italiju. Oni koji nemaju toliko novca pokušavaju ostati u šumovitim dijelovima zemlje. Neke uhvate pred granicom sa Slovenijom. Neki umru na putu.