Regija
0

Guardian: EU se kocka na kartu velike misije za Kosovo

FENA
Foto: AFP TV
Foto: AFP TV
"EU se kocka na kartu velike misije za Kosovo", piše u subotu u naslovu svog članka Guardian.

Uprkos podjelama u EU oko toga kako reagovati na odvajanje Kosova od Srbije, koje se sad očekuje u februaru, lideri Unije, na samitu u Bruxellesu, odlučili su da pokrenu najveću evropsku državotvornu operaciju, čije će detalje ministri inostranih poslova EU razraditi poslije Nove godine.

Visoki zvaničnici evropskih vlada kažu da je EU ovako reagovala na snažan pritisak Washingtona, koji je nagovijestio da će čekati do februara (nakon predsjedničkih izbora u Srbiji), ali ne duže, prije nego što prizna nezavisnost Kosova.

Guardian konstatuje da su Evropljani "bolno podijeljeni" oko dva ključna pitanja - priznavanja nezavisnog Kosova i ublažavanja uvjeta za priključenje Srbije EU.

Mnoge evropske države žele da ohrabre Srbiju i podstaknu je da potpiše sporazum o preliminarnim razgovorima o članstvu, 28. januara, što bi palo između dva kruga predsjedničkih izbora i čiji je cilj da se ojača pozicija "pro-zapadnog" Borisa Tadića u odnosu na "ekstremnog nacionalistu" Tomislava Nikolića.

I dok francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećava Srbiji ubrzan ulazak u EU, nakon priznanja nezavisnosti Kosova, holandske vlasti kažu da će uložiti veto na to sve dok Ratko Mladić ne bude izručen Haškom sudu.

Isti stav, kako prenosi Independent, ima i britanski premijer Gordon Brown, koji također ističe da će nova misija na Kosovu imati zakonsku osnovu, tvrdnja koju Srbija i Rusija osporavaju.

EU je takođe na mukama da odredi da li i kada da prizna državnost Kosova, nastavlja Guardian; Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar najavili su da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

I druge evropske zemlje dele takvo mišljenje i nagoveštavaju da bi proces građenja konsenzusa mogao da potraje, te da se sad "ne radi o danima, već mesecima", kako je izjavio britanski šef diplomatije David Miliband.

Guardian također prenosi mišljenje zamjenika češke diplomatije da Evropa treba da i Kosovo i Srbiju održi u svojoj sferi uticaja - "van domašaja uticaja džihada" kad je riječ o Kosovu, i "ne prepuštajući Srbiju Rusiji".