|

Grupa građana štrajkom glađu čuva ime Makedonija

Grupa građana štrajkom glađu čuva ime Makedonija
0
S
SRNA
17.12.2010. u 11:40
1
komentara
0

dijeljenja
Grupa građana štrajkom glađu čuva ime Makedonija Foto: Arhiv/AP
Grupa građana Makedonije danas će početi 24-satni štrajk glađu u znak protesta zbog pokušaja promjene ustavnog naziva Makedonija.
Organizatori protesta kažu da će na ovaj način iskazati revolt cijelog naroda i pomoći objedinjavanju energija u namjeri da se ne dozvoli promjena naziva, javili su skopski mediji.

Građani će štrajkovati u skopskoj biblioteci "Braća Miladinovci".

Organizatori su najavili da će u februaru i martu naredne godine održati nove štrajkove koji će trajati 48 sati, a ako ne bude odgovora makedonske i grčke strane, onda će u junu i julu biti organizovani štrajkovi bez ograničenja trajanja.

Naziv Makedonije i njena historija, posebno nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postali su predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN su radi rješavanja problema imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika i on je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga, a posljednji je bio naziv "Sjeverna Makedonija".

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...